Novosti

Kronika

Likovnjaci na Baniji

Na osamnaestoj slikarskoj manifestaciji u Gornjoj Pastuši, u organizaciji petrinjskog Pododbora SKD-a "Prosvjeta", sudjelovalo je 15 slikara iz Zagreba, Plitvičkih Jezera, Stubičkih Toplica, Novske, Rajića i Banja Luke

Osamnaesti po redu "Likovni susreti na Baniji 2021." održani su 3. juna u Gornjoj Pastuši, selu pored Petrinje, u organizaciji SKD-a "Prosvjeta" - Pododbora Petrinja. Domaćini manifestacije na svom imanju bili su Mara i Milan Opalić iz Gornje Pastuše.

Na ovoj multinacionalnoj i multietničkoj manifestaciji, lokalnog, regionalnog i međunarodnog karaktera, sudjelovalo je 15 slikara iz Zagreba, Plitvičkih Jezera, Stubičkih Toplica, Novske, Rajića i Banja Luke. Iako ovog puta nisu mogli doći, svoje slike su poslali slikari iz Moravica i Novske, dok je troje slikara iz Velike Kladuše, inače dugogodišnjih učesnika ovih susreta, ovom prigodom također naslikalo svoje slike, ali će ih donijeti na jesen, kada će biti održana Likovna kolonija "Jesen u Petrinji 2021."

- Kako bi se nastavila dugogodišnja tradicija likovnog stvaralaštva i kulturnih aktivnosti Petrinjskog Pododbora, na ovogodišnjim Likovnim susretima na Baniji svoj doprinos su kroz rad i kreativnost dali svi sudionici, usprkos tome što je razorni potres 29. decembra 2020. godine uništio sve prostore u kojima smo radili i stvarali - rekla je Mara Vilus, predsjednica Pododobora Petrinja SKD-a "Prosvjeta".

Tradicionalna likovna manifestacija obogaćena je muzičkim programom koji su izvele Banijke, članice petrinjskog Pododbora SKD-a "Prosvjeta".

- Članice naše ženske izvorne pjevačke grupe su izvele svoj repertoar, pa je tog dana, kao nekoć u stara vremena, tradicionalna izvorna banijska pjesma odjekivala brdima i poljima Banije. Kasnije su na molbu mladog filmskog režisera Vjerana Vukašinovića, prezentirale tradicionalno banijsko pjevanje, a ta se muzička suradnja nastavlja kroz projekt "Banijska ojkača" – zaključila je Mara Vilus.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više