Novosti

Društvo

Limene trube se izduvale

Kulturni teror izazvao otpor čak i kod tradicionalno suzdržane karlovačke publike: Ideološki kontrolirani Dani piva doživjeli su debakl, dok je publika alternativnih Dana Radićeve pljeskala Bajagićevim notama

9uujbncg0jagbkutc8vzmqyn12o

Ne vole vojnu muziku – manifestacija Dani Radićeve u Karlovcu (foto KAportal)

Svi oni Karlovčani kojima se zabrana nastupa beogradskog pjevača Momčila Bajagića Bajage na Danima piva nije baš svidjela došli su na svoje. Početkom ovog mjeseca u središtu grada održani su Dani Radićeve na kojima se već prvu večer mogao čuti baš – Bajaga. Pred velikim brojem građana Vera Mitrović Vrbanac iz plesnog Studija 23 održala je performans ‘Kad je sunčan dan…’ i to upravo na Bajaginu muziku. Izvedbu je publika popratila spontanim aplauzom, uputivši nedvosmislenu poruku što misli o zabrani nastupa srpskog pjevača. Nastupila je i zagrebačka grupa Ljetno kino, s kojom je do prerane smrti surađivao Vlada Divljan, između ostalog također s Bajaginom pjesmom ‘Godine prolaze’. U danas krajnje zapuštenoj ulici, čijem je buđenju manifestacija i namijenjena, bilo je radionica, nastupa raznih muzičara, održano je više izložbi slika, fotografija i skulptura.

S druge strane, Dani piva prolaze kroz teško razdoblje krize identiteta. Organizatori, tvrtka Fest d.o.o., zbog manjka zainteresiranosti za osnovni proizvod snizila je cijenu piva, koje se prodavalo za 17 kuna, koliko je bilo potrebno izdvojiti za pola litre. ‘Slušajući vaše komentare, odlučili smo cijenu piva prilagoditi svima! Podsjećamo da su svi naši glazbeni programi besplatni i kako smo jedan od rijetkih festivala u Hrvatskoj gdje se ne plaća ulaz. Za vas ćemo spustiti i cijenu piva na 9 kn tijekom poslijepodneva!’ poručili su iz Festa s nizom uskličnika. Po krajnje kompliciranom cjeniku, od 18.00 svaki je sat cijena piva podizana, sa 9 na 11, pa na 13 i 15 kuna, da bi nakon 22.00 sata pivo ponovno koštalo 17 kuna i to uz zvuke Maje Šuput koja je, izračunali su na KAportalu, na karlovačkim Danima piva nastupila nevjerojatni 19. put.

Da će se nešto u ovoj manifestaciji morati mijenjati svjesna je i gradska vlast, koja je najavila povratak Dana piva u srce karlovačke povijesne Zvijezde jer, kako su kazali, ovaj koncept ima svoju publiku, ali Karlovac traži i određeni iskorak s ciljem da Dani postanu opet zanimljivi i ljudima izvan Karlovca, ali i Hrvatske. No to će s preskupim pivom u plastičnim čašama, uz lakoestradne note i djelovanje ideoloških jahača magle teško ići. Kad se u obzir uzme da je to ista vlast koja je ponizno prihvatila uvjete lokalnih zabraniteljskih udruga, promjene nabolje malo su vjerojatne.

Jasnu poruku vjerojatno su čuli i u tvrtki Fest d.o.o. koja je imala koncesiju posljednjih pet godina, a ako i nisu, odjeci dobro posjećenih Dana Radićeve sasvim sigurno su došli do ušiju gradske vlasti predvođene HDZ-om. Bilo kako bilo, Karlovčani su odlučili: Bajaga nije i ne može biti problem.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više