Novosti

Kratko & jasno

Ljubica Letinić: Radimo na audiomonografiji Francija Blaškovića

Strepimo pomalo od knjige koju ćemo objaviti do kraja mjeseca – "Sedme republike" našeg neprežaljenog prijatelja i novinara Ante Perkovića. Tu kroniku o jugoslavenskom rocku audio medij čeka kao autentično svoju, kaže novinarka, producentica i dio tandema platforme book&zvook

Large kultura mini  ljubica letinic

(foto Tomislav Miletić/PIXSELL)

Book&zvook nedavno je objavio i "Zagreb – alternativni vodič" poznate istraživačke novinarke Jasne Babić. Tko su likovi njezinih priča?

Jasnine priče sežu u najraniju povijest Zagreba i prate njegov društveni, ekonomski i politički razvoj do povratka spomenika bana Jelačića na glavni trg. Mislim da su to ustvari ostaci njenog istraživanja o povijesti zagrebačkih vještica, koje ju je opsjedalo zadnjih desetak godina života. Zbog njih je pretraživala arhive i nalazila sudske spise i dokumente koje je, provlačeći ih kroz optiku strastvene istraživačice i vrsne spisateljice, pretvorila u niz krokija iz kojih izranjaju začudni i fascinantni likovi u čijim se sudbinama očitavaju povijesne mijene i poimanje morala. Žena kostobolnog Jurja koja je podvodila mlade prostitutke, razni prevaranti, zagrebački krvnik zvan Magistar, zavodnica Dorotea, prvi liječnik – Petar fizikus, pa prvi gradonačelnik, onovjeki tajkun, jedna spretna poduzetnica, coprnica – svi su oni oživljeni vještom autorskom rukom i izranjaju pred nama kao u vrijeme kada su se noću iskradali po Gornjem gradu.

Te su priče pisane s namjerom da ih se sluša. Kako ste koncipirali izdanje?

Jasna mi je nedugo prije smrti povjerila audio CD s tim pričama u demo verziji, one su pisane za neuspjeli projekt sa ZET-om. Tada, u srpnju 2017., s tim nisam imala kamo, jer su sve moje emisije na Trećem programu HR-a za koji sam radila ukinute odlukom tadašnjeg radijskog vodstva koje je i danas ondje. Prema Jasni sam uvijek gajila duboko poštovanje, ali me proganjao osjećaj nemoći zbog zadatka koji ne mogu ispuniti. No već sam tada, u suradnji s Lanom Deban, počela kovati plan za bijeg. Godinu nakon Jasnine smrti napustila sam HRT, utemeljile smo book&zvook, prvu i, čini mi se, jedinu platformu za produkciju i distribuciju audio knjiga na našem jeziku. Tako se Jasninim pričama ipak smiješio izlog. No čekala sam da naša biblioteka naraste, da Jasnine priče koje, s obzirom na to da su i mišljene da ih se sluša i kao takve legitimno postaju originalno audio izdanje bez prethodno tiskane inačice, dođu u respektabilno okruženje. Imam nešto iskustva s mikrofonom i riješila sam da te priče sama pročitam, da se i simbolički povežem s njihovom autoricom, da zaokružim tu dirljivu priču. Jer Jasna nam, neočekivano i za nju neobično, pet godina nakon svoje smrti, dolazi u vrlo suvremenom formatu audio knjige.

Vaša produkcija već tri godine polako ali sigurno raste. Što pripremate?

Svakodnevno bilježimo nove registracije iz svih kutaka svijeta, ovog trenutka imamo više od 60 naslova i preko 200 sati književnosti za slušanje. Tu su klasici, naslovi za djecu, ponajbolje od suvremene domaće produkcije, imamo sve više prijevoda, neke publicističke hitove, kao i originalne audio knjige poput ove Jasnine ili audiomonografije Francija Blaškovića na kojoj radimo. Strepimo pomalo od knjige koju ćemo objaviti do kraja mjeseca – "Sedme republike" našeg neprežaljenog prijatelja i novinara Ante Perkovića. Tu kroniku o jugoslavenskom rocku audio medij čeka kao autentično svoju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više