Novosti

Politika

Lora i duševna bol

Tanja Belobrajdić, bivša pripadnica 72. bojne Vojne policije protiv koje je, unatoč brojnim iskazima svjedoka, odbačena kaznena prijava za ratne zločine počinjene tijekom 1992. u splitskoj Lori, dobila je još jednu nepravomoćnu tužbu protiv medija

V5hqr5xpoc33klomo2mbgq8shxa

(foto Marko Mrkonjić/PIXSELL)

Tanja Belobrajdić, bivša pripadnica 72. bojne Vojne policije protiv koje je, unatoč brojnim iskazima svjedoka, odbačena kaznena prijava za ratne zločine počinjene tijekom 1992. u splitskoj Lori, dobila je još jednu nepravomoćnu tužbu protiv medija. Nakon što je prošle godine Srpsko narodno vijeće kao nakladnik Novosti nepravomoćno izgubilo tužbu koju je Belobrajdić pokrenula zbog teksta Viktora Ivančića, ovaj put na red je došla Udruga za nezavisnu medijsku kulturu (UNMK), nakladnik portala H-Alter.

Prošlog petka Općinski sud u Zagrebu donio je presudu prema kojoj UNMK tužiteljici Belobrajdić treba isplatiti 30 tisuća kuna za duševne boli i još nešto više od šest tisuća kuna za troškove parničnog postupka zbog teksta autora Demiana Vokšija objavljenog u studenome 2015. pod naslovom ‘Zločin i kazna Tanje Belobrajdić’.

Belobrajdić je tužbu podigla jer se u tekstu spominju iskazi svjedoka kojima se, kako piše u presudi, sugerira da je sudjelovala u torturama u vojno-istražnom centru Lora. Također je izjavila kako je u Lori bila vrlo kratko te potvrdila da se protiv njenog tadašnjeg supruga sada vodi kazneni postupak u vezi s događajima u Lori. Belobrajdić je na sudu ustvrdila da nakon objave članka nije izlazila iz kuće i da je otkazala promocije svojih knjiga, a da su joj djeca bila izložena okrutnim komentarima.

Urednik portala H-Alter Toni Gabrić potvrdio je da je tekst naručio od vanjskog suradnika te da je Belobrajdić Vokšija tužila i Vijeću časti Hrvatskog novinarskog društva, koje je zaključilo da novinar nije prekršio kodeks časti.

Sutkinja Andrea Krstanović Čada u svom je obrazloženju istaknula da sud nije prihvatio iskaz urednika i novinara kojim su ustanovili da nisu smatrali potrebnim kontaktirati tužiteljicu, dok je iskaz tužiteljice prihvatio u cijelosti kao logičan, životan i suglasan drugoj svjedokinji tužiteljice. Izdavač neprofitnog portala H-Alter, kojeg presuda s ovolikim iznosom može dovesti u ozbiljne financijske probleme, najavio je žalbu na tužbu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više