Novosti

Društvo

Belobrajdić pod istragom

Zadnje dvije i pol godine Državno odvjetništvo provodi izvide i u susjednim državama, Srbiji i Bosni i Hercegovini, koji bi trebali utvrditi je li spisateljica Tanja Belobrajdić tijekom Domovinskog rata zlostavljala srpske zatočenike u splitskom logoru Lora

Bg4voyqd7dwj7x4ooc374wxx7o6

(foto Marko Mrkonjić/PIXSELL)

Zadnje dvije i pol godine Državno odvjetništvo provodi izvide koji bi trebali utvrditi je li spisateljica Tanja Belobrajdić tijekom Domovinskog rata zlostavljala srpske zatočenike u splitskom logoru Lora. Državno odvjetništvo potvrdilo nam je da se izvidi provode i u susjednim državama, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Iako u odgovoru nije navedeno o kakvim je točno radnjama riječ, izvjesno je da ondje uzimaju iskaze od bivših logoraša, prvi put nakon što je protiv Belobrajdić podignuta kaznena prijava.

Istraga u ovom slučaju nanovo je otvorena nakon što su Novosti ukazale na niz propusta koje je prije odbačaja kaznene prijave počinilo Županijsko državno odvjetništvo u Splitu. Istražujući priču, doznali smo da je ŽDO Split 2016. godine odbacilo prijavu protiv Belobrajdić bez saslušavanja žrtava logorskih tortura, koje su je u kraćim iskazima optužile za mučenje 1992. godine. Rješenje o odbačaju bilo je utemeljeno na dva iskaza Tanje Belobrajdić i nekolicine suboraca koji su negirali njezino suučesništvo u zločinima, ali i druga protuzakonita ponašanja prema zatvorenicima koja su neosporno utvrđena u više sudskih postupaka.

Poslije niza naših upita DORH je zadužio splitsko odvjetništvo da provede nove izvide, proširujući pritom istragu i na susjedne države. Iako je nalog o novim izvidima poslan u Split sredinom 2017. godine, odluka o slučaju još nije donesena. Kao razloge DORH je naveo činjenicu da se ‘mnoge radnje poduzimaju u susjednoj Bosni i Hercegovini i Srbiji’ te da još uvijek nisu završene.

Rješenje o odbačaju kaznene prijave iz 2016. postalo je u međuvremenu ključni argument Tanje Belobrajdić u više tužbi za nanošenje duševnih boli koje je pokrenula protiv medija zbog napisa o svojoj ratnoj prošlosti. Taj je dokument uvršten i u parnicu protiv Novosti, koje su prošle godine nepravomoćno osuđene na plaćanje odštete zbog teksta Viktora Ivančića. U prosincu 2019. godine Županijski sud u Splitu pravomoćno je zbog sličnog teksta osudio nakladnika neprofitnog portala H-Alter, nalažući mu isplatu 30 tisuća kuna odštete i više od šest tisuća kuna troškova parničenja. U sudačkim obrazloženjima presuda jedan od argumenata je i onaj o splitskom odbačaju kaznene prijave prije četiri godine.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više