Novosti

Politika

Šansa za rasvjetljenje uloge Belobrajdić u Lori

U postupcima za naknadu štete koje je Tanja Belobrajdić pokrenula zbog tekstova Viktora Ivančića i Borisa Dežulovića mogli bi po prvi put biti saslušani zatočenici koji tvrde da ih je ona mučila i zlostavljala u splitskom logoru Lora

Pleyocx5nrvgpadou0uc4ju13fu

Tanja Belobrajdić   (foto Marko Mrkonjić/PIXSELL)

‘A Tanja Duić? Vidio sam u novinama njenu sliku iz sudnice. Odmah sam je prepoznao iako je promijenila prezime, dužinu i boju kose. Ali lice – nije promijenjeno, na slici je isto kao tada. Još da obuče uniformu koju je nosila tad, definitivno, ajde da je pokušamo obojit u neku plaviju kosu, dosta kraću, mislim da će je svaki zatvorenik iz Lore prepoznati’. Ovaj citat dio je ovjerene izjave jednog od zatočenika u logoru Lora koji tvrdi da ga je početkom 1990-ih zlostavljala tadašnja supruga zapovjednika logora, Tanja Belobrajdić. Ovaj svjedok, kao i brojni drugi koji optužuju Belobrajdić, uskoro bi po prvi put mogli biti saslušani pred hrvatskim pravosuđem. Naime, Općinskom građanskom sudu u Zagrebu i Općinskom sudu u Novom Zagrebu odvjetnice izdavača portala N1 televizije i izdavača Novosti priložile su ovjerena svjedočanstva sedmorice zatočenika, inače državljana BiH, u kojima se iznose detaljne i teške optužbe na račun bivše pripadnice 72. bojne Vojne policije.

Izjave svjedoka predane su na pripremnim ročištima održanima u slučajevima potraživanja naknade štete zbog navodnog nanošenja duševne boli tužiteljici Tanji Belobrajdić nakon objave tekstova Viktora Ivančića u Novostima i Borisa Dežulovića na portalu N1 televizije. Belobrajdić od Srpskog narodnog vijeća, izdavača Novosti, traži naknadu štete u iznosu od 50.000, a od izdavača N1 40.000 kuna.

Odobre li suci zahtjev obrane, bit će to prvi puta da će zatočenici Lore iznositi svoja svjedočanstva o njenoj ulozi na suđenju u Hrvatskoj, budući da tu priliku nisu imali u prethodnim kaznenim postupcima za ratne zločine. Do sljedećeg ročišta suci će u oba slučaja odlučiti hoće li prihvatiti zahtjev odvjetnika N1 i Novosti da se tokom postupaka saslušaju oni koji su otprije optuživali Belobrajdić da ih je u splitskoj Lori mučila, zlostavljala i ponižavala.

U tekstovima Viktora Ivančića ‘Kolac balade’ i Borisa Dežulovića ‘Japanci u Lori ili funkcija šupka’ navodi se, Dežulovićevim riječima, da je ‘vukovarska spisateljica Tanja Belobrajdić, autorica nagrađenog romana o stradanjima Vukovaraca u Domovinskom ratu, i gospođa Duić, pripadnica 72. bojne Vojne policije koja je mučila zatvorenike u Lori – ista osoba’. Tužiteljica pak tvrdi da to nije točno.

U postupku protiv izdavača Novosti pripremno ročište odgođeno je dok sud ne pribavi spomenuto rješenje Županijskog državnog odvjetništva u Splitu i to u roku od 30 dana. Isto rješenje zatražili su pravni zastupnici Tanje Belobrajdić u slučaju protiv izdavača N1 televizije u kojem se odbacuje kaznena prijava protiv nje iz 2009. godine, jer ta istraga nije potvrdila optužbe da je sudjelovala u mučenjima zarobljenika u Lori.

Dok su novinari u slučaju tužbe protiv izdavača N1 bez ikakvog problema mogli prisustvovati pripremnom ročištu, sutkinja Dijana Mađerčić na drugoj lokaciji je to samoinicijativno pokušala spriječiti. Nakon intervencije kod predsjednice Općinskog suda, a potom i glasnogovornice, novinarima je dozvoljen pristup.

Na pripremnom ročištu za tužbu protiv izdavača N1 zatraženo je odbacivanje cjelokupnog postupka, pod obrazloženjem da tuženi nakladnik ovog medija nije vlasnik domene gdje je objavljen sporni tekst, već luksemburška osnivačica hrvatske podružnice, koja odgovara i za sadržaj. Tužba je, tvrdi obrana izdavača N1, usmjerena na potpuno krivu adresu pa prema tome nema nikakve osnove.

Prilikom održavanja oba pripremna ročišta odvjetnici Tanje Belobrajdić usprotivili su se saslušavanjima zatočenika iz logora Lora. Odvjetnik Mario Šarušić tako je zatražio da postupak bude o naknadi štete, a ne protiv tužiteljice. Pri tome se pozvao na Županijsko državno odvjetništvo u Splitu koje u nedavno okončanom kaznenom postupku protiv Tanje Belobrajdić nije imalo potrebu saslušati svjedoke. Na to je oštro reagirala odvjetnica Srpskog narodnog vijeća Lina Budak.

- Sramota je naše države da odbacuje kaznenu prijavu, a da ne sasluša nijednog od svjedoka među žrtvama Tanje Belobrajdić – rekla je Budak i dodala da je dobro da takva ocjena bude izrečena i pred medijima.

Na to se sutkinja Mađerčić osvrnula na naše prisutstvo.

- Što vi mislite objaviti? – upitala nas je i potom upozorila da izvještaj s pripremnog ročišta napišemo ‘oprezno’.

Zapanjujuću reakciju na izjavu Line Budak imao je odvjetnik Šarušić.

- U ovom postupku se ne rješava sramota ‘naše države’, makar tužena strana nije rekla koja je to država.

Takav komentar odvjetnica izdavača Novosti nazvala je ružnim i neukusnim.

- Vi se pitate na koju državu mislim samo zato što zastupam Srpsko narodno vijeće? – upitala je.

U slučaju protiv izdavača Novosti zatraženo je i uvrštenje nalaza psihijatra kojemu se Belobrajdić obratila nakon objave teksta Viktora Ivančića, čemu se usprotivila odvjetnica Budak. Najprije je utvrdila kako je u kratkom razdoblju, od siječnja do srpnja ove godine i to u različitim medijima, objavljeno preko 20 tekstova s istom argumentacijom i da je nemoguće utvrditi da je baš Ivančićev tekst uzrok psihičkim smetnjama. Dodala je i da je pred Županijskim državnim odvjetništvom tužiteljica tvrdila kako boluje od PTSP-a te upitala boluje li Belobrajdić ili je štetu uzrokovao baš članak. Šarušić je kazao da nije dozvoljeno pogoršavati stanje, a za dostavu nalaza dobio je rok od osam dana. U oba postupka zatraženo je uvrštenje nove svjedokinje u korist Tanje Belobrajdić i to vukovarske književnice Julijane Adamović.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više