Novosti

Politika

Belobrajdić u ofenzivi

Županijski sud u Splitu potvrdio je presudu kojom je naloženo izdavaču H-Altera da plati 30 tisuća kuna odštete Tanji Belobrajdić i više od šest tisuća kuna troškova parničenja, čime su u pitanje dovedeni nastavak rada tog portala, pa je pokrenuta crowdfunding kampanja prikupljanja sredstava

Ti27gi8eq9b6eeaxv98i7s7k2kz

Tanja Belobrajdić (foto Marko Mrkonjić/PIXSELL)

Udruga za nezavisnu medijsku kulturu kao izdavač portala H-Alter pravomoćno je izgubila spor koji je protiv nje pokrenula književnica Tanja Belobrajdić zbog tvrdnji o njezinom sudjelovanju u zločinima u Lori. Županijski sud u Splitu potvrdio je presudu Općinskog suda u Zagrebu koji je naložio udruzi da plati 30 tisuća kuna odštete i više od šest tisuća kuna troškova parničenja, čime su u pitanje dovedeni nastavak rada H-Altera i održavanje drugih programa udruge, pa je pokrenuta crowdfunding kampanja prikupljanja sredstava.

Tako je okončan sudski spor koji je Belobrajdić pokrenula zbog teksta autora Demiana Vokšija objavljenog u studenome 2015. pod naslovom ‘Zločin i kazna Tanje Belobrajdić’. U njemu se spominju iskazi bivših zatvorenika u Lori koji su je prije desetak godina u kaznenoj prijavi optužili za sudjelovanje u torturama.

Kao i u drugim sličnim postupcima koje je Belobrajdić pokrenula protiv medija, uključujući Novosti, nadležni sudovi odbili su prijedlog obrane da se saslušaju bivši logoraši koji su je optužili za teška kaznena djela. Umjesto toga, i u ovoj se presudi podsjeća na činjenicu da je prije tri godine Županijsko državno odvjetništvo u Splitu odbacilo kaznenu prijavu protiv Belobrajdić za ratne zločine.

Prijava je odbačena u lipnju 2016., iako tijekom postupka nije ispitana nijedna od više osoba koje su je teretile za mučenje. Istraživanje Novosti pokazalo je da su ispitani samo suborci Tanje Belobrajdić, koji su negirali da je ikoga zlostavljala.

Nakon što smo prije dvije godine upozorili središnjicu DORH-a o načinu na koji je odbačena prijava, u lipnju 2017. odgovoreno nam je da su iz ove institucije ‘zatražili izvješće o postupanju u tom predmetu od tog državnog odvjetništva kao i dodatno očitovanje nakon zaprimljenog izvješća’. ‘Na temelju tih izvješća zaključili smo da je potrebno provesti dodatne izvide, a nakon toga preispitati donesenu odluku’, istaknuli su iz DORH-a, djelomično potvrđujući naše napise o ŽDO-u Split koji je vodio postupak i odbacio prijavu. Do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor na pitanje o statusu predmeta.

Više o kampanji i detaljima oko uplate novca možete pročitati u H-Alterovom tekstu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više