Novosti

Društvo

Legalizirana cenzura

Portalu H-Alter Općinski građanski sud u Zagrebu odredio je privremenu mjeru zabrane objavljivanja tekstova o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Gordani Buljan Flander, što odvjetnica Vanja Jurić komentira kao vrlo opasan presedan za medijske slobode i otvaranje vrata svim političarima da zatraže i dobiju sličnu zabranu

Large rsz h alterv1

Portal H-Alter

Portalu H-Alter Općinski građanski sud u Zagrebu u utorak je odredio privremenu mjeru po odluci suca Andrije Krivaka "radi osiguranja nenovčane tražbine Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i ravnateljice Poliklinike Gordane Buljan Flander", navodi se u rješenju.

Privremena mjera zabrane izdana je temeljem Ovršnog zakona Udruzi za nezavisnu medijsku kulturu, izdavaču portala H-alter. Ostat će na snazi do pravomoćnog okončanja postupka koji su predlagatelji osiguranja dužni pokrenuti radi opravdanja navedene privremene mjere ili do drugačije odluke suda na prijedlog predlagatelja ili protivnika osiguranja.

Podsjetimo, H-Alter je u proteklim mjesecima objavljivao tekstove u kojima se problematizira rad Gordane Buljan Flander, odnosno Poliklinike kojoj je na čelu. Riječ je o seriji tekstova novinarke Jelene Jindre koji su na H-Alteru objavljivani pod naslovom "Sustav za zaštitu ili zlostavljanje djece?". Ovakva odluka suda neuobičajena je i njome se mediju zabranjuje pisanje o određenoj osobi.

- Po svemu onome što ja znam, a dosta pratim sve odluke koje se odnose na medije, nije mi poznato da je ovakva odluka ikad ranije donesena. Obrazloženje suda mi izgleda vrlo loše, nije se vodilo računa o temeljnim načelima slobode izražavanja i o praksi Europskog suda za ljudska prava. Sud nije ispravno odvagao važnost svakog od ugroženih prava u ovom slučaju. Ključno je u ovoj situaciji da sud prije donošenje privremene mjere uopće nije zatražio nikakvo očitanje niti medija niti novinarke koja je pisala te tekstove. Dapače, u obrazloženju se navodi da to nisu tražili zato što je to nebitno za donošenje odluke - govori za Novosti odvjetnica Vanja Jurić, koja zastupa H-Alter u ovom slučaju.

Jurić nam objašnjava kako je obrazloženje suda jako ekstenzivno, proteže se na sedamnaest stranica, ali ništa što piše u tom obrazloženju ne opravdava niti može opravdati da se jednom mediju pro futuro, u budućnosti, zabrani izvještavanje o radu i djelovanju jednog tijela javne vlasti.

- Ovo je veoma opasno za medijske slobode i otvara vrata svim političarima, državnim dužnosnicima,javnim ustanovama, tijelima javne vlasti, svim pravnim i fizičkim osobama općenito, da ovakvo nešto u budućnosti traže. I ne samo da traže, nego da im sud odobri nešto što ima efekte legalizirane cenzure - zaključuje Jurić.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više