Novosti

Politika

Migrant tvrdi da su mu hrvatski policajci pržili nogu vrućom željeznom šipkom

Policija demantira tvrdnje migranata, koji se trenutno nalazi u BiH, da je u Hrvatskoj doživio stravično iskustvo kada ga je policija uhvatila u ilegalnom prijelazu granice

G908ff5gzjzlkghtjmcpzoigl55

Migrant tvrdi da su ga udarali po nogama, pa mu obrijali noge i pržili vrućim željeznom šipkom (foto H-alter)

‘Policija nas je uhvatila u Hrvatskoj i odvela u policijsku postaju. Bilo nas je desetak. Započeli su s kažnjavanjem. Jednu po jednu osobu vodili su u zasebnu sobu. Na ruke su nam stavili lisice. Četiri policajca zajedno su kažnjavala ljude. Prvo udaranje po nogama, zatim brijanje noge i prženje vrućim željeznim štapom’, donosi portal H-Alter svjedočanstvo jednog migranta, koji se trenutno nalazi u BiH.

Stravično svjedočanstvo o mučenju prema iskazu 26-godišnjeg migranta Ahmada (ime je lažno zbog zaštite) dogodilo se u rujnu. Ahmad je vraćen u BiH, bez mogućnosti traženja azila, a H-Alter je na svojim stranicama objavio i sliku spržene desne noge te potvrdu ambulante u Bosanskoj Krupi u koju je primljen nakon mučenja.

Ahmad je granicu prešao s nekoliko ljudi, a nakon što je uhvaćen odveden je u policijsku postaju nedaleko od ceste E71. Zbog stanja šoka i nemogućnosti prisjećanja detalja ne može se točno utvrditi o kojoj se policijskoj postaji radi.

Dva dana nakon mučenja, po povratku u Bosnu i Hercegovinu, potražio je pomoć u liječničkoj ambulanti u Bosanskoj Krupi. Doktor je ustvrdio kako ima opekline na prednjoj strani desne potkoljenice.

Iz MUP-a su isti dan demantirali navode iz H-Alterovog teksta.

‘Kako bi bilo koji navod bio službeno provjerljiv potrebno je raspolagati barem nekim informacijama, a iz novinarskog napisa oni nisu vidljivi’, priopćio je MUP te dodao da se u tekstu ne raspolaže stvarnim imenima, ne navodi se o kojoj je postaji riječ te se ne zna točno vrijeme kad se navodno mučenje dogodilo.

‘Takva vrsta izvještavanja može biti samo tendenciozna te stoga odlučno odbacujemo navode iz novinarskog članka koji ne sadrži nikakve dokaze za tvrdnje koje se u njemu iznose. I ovom ćemo prilikom naglasiti kako je primarna zadaća hrvatske policije zaštita granice Republike Hrvatske te zaštita njenih građana i imovine, a tu zadaću svakodnevno i ispunjava’, poručili su iz MUP-a.

O push-backovima, odnosno ilegalnom tjeranju migranata s teritorija Hrvatske bez mogućnosti traženja azila piše se neko vrijeme, pri čemu policija i dalje demantira da se migrante tuče i oduzima im se imovina, i to usprkos svjedočenjima migranata, volontera pa i samih anonimnih policajaca. No, osim ovog posljednjeg svjedočanstva o mučenjima, iz Komesarijata za izbjeglice i migracije Republike Srbije ovog kolovoza su također iznijeli primjer o torturi koju provodi hrvatska policija. Tvrde da su pripadnici hrvatske policije maloljetnika iz Afganistana izdvojili iz grupe i zatvorili u posebnu prostoriju. Oduzeli su mu telefon i novac, fizički ga povrijedili, a nakon zatvaranja u prostoriju natjerali su ga da se skine, gdje su potom pustili vodu i napravili lokvu u koju su ga bacili i puštali struju preko elektrošokera, od čega je dječak izgubio svijest i završio s polomljenim rebrima i unutrašnjim krvarenjem, uz hematome na glavi i gubitak velike količine krvi, izvijestili su iz Komesarijata.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više