Novosti

Politika

Lovas: repriza

Dvanaest godina od početka suđenja, u ponedjeljak, 28. siječnja na Odjeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu konačno su održane završne riječi na suđenju za ratni zločin u Lovasu, gdje je u listopadu 1991. ubijeno oko sedamdeset Hrvata

87jjca9j4j4swping1wuvyyagi5

Specijalni sud za ratne zločine u Beogradu (foto Srđan Ilić/PIXSELL)

Dvanaest godina od početka suđenja, u ponedjeljak, 28. siječnja na Odjeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu konačno su održane završne riječi na suđenju za ratni zločin u Lovasu, gdje je u listopadu 1991. ubijeno oko sedamdeset Hrvata. Zločin u Lovasu pamti se kao jedan od najužasnijih u prošlom ratu, zbog iživljavanja pripadnika jedinice ‘Dušan Silni’ i Teritorijalne obrane, koji su 18. listopada 1991. pedeset i jednu osobu uputili u minsko polje, gdje ih je dvadeset smrtno stradalo.

Završne riječi tužilaštva i obrane saslušalo je osmero optuženih: pripadnici tadašnjih lokalnih vlasti Milan Devčić i Željko Krnjajić, članovi paravojne formacije ‘Dušan Silni’ Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović i Zoran Kosijer, te pripadnici JNA Darko Perić, Radovan Vlajković i Radisav Josipović, za koje je tužilaštvo zatražilo ukupno 60 godina zatvora.

Prvostupanjska presuda u slučaju Lovas izrečena je 2012. Optuženima je tada dosuđeno ukupno 128 godina zatvora. Presuda je ukinuta 2014. godine ‘zbog bitnih povreda odredbi kaznenog postupka, što izreku presude čini nerazumljivom i proturječnom’. Suđenje je vraćeno na početak, a napisana je i nova optužnica, kojom je obuhvaćen manji broj žrtava jer su petorica optuženih, skupa s jednim od prvooptuženih, Ljubanom Devetakom, u međuvremenu umrla.

Suđenja za ratni zločin u Lovasu prate Documenta i Fond za humanitarno pravo, koji je nedavno objavio treći izvještaj o provođenju Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina, koju je vlada Republike Srbije donijela prije skoro tri godine. Od njenog donošenja podignuto je petnaest optužnica, ali je većina samo preuzeta iz Bosne i Hercegovine. Što se tiče rata u Hrvatskoj, u Srbiji se vodi sve manje postupaka, a prema ocjeni Fonda za humanitarno pravo, brojni predmeti, poput suđenja za zločin u Lovasu, traju predugo. Ističu i da nema napretka u oblasti procesnih prava žrtava i da često dolazi do reinterpretiranja činjenica utvrđenih pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više