>

novosti logo

Intervjui Intervjui

Lovro Krsnik: Zašto čitam

Kazališni redatelj, profesor scenske umjetnosti i medijske kulture: U padu su svi civilizacijski dosezi koje su generacije prije nas izborile. Zato sam pokrenuo projekt #idaljecitam te svakog dana ispred Vlade naglas čitam jednu od knjiga koje su izazvale javne prijepore

Zašto svakog dana ispred Vlade čitate književna djela koja više nisu u školskoj lektiri?

Godinama sam razočaran konstantnom silaznom putanjom društvenih kretanja. Svi civilizacijski dosezi koje su generacije prije nas izborile, poput mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, dotacija za kulturu i znanost, ali i solidnog nivoa školskog obrazovanja, u stalnom su padu. Danas su se čak i protesti sveli na okupljanje od sat-dva nakon kojeg svi odu kućama i stvari ostaju iste. Zato sam pokrenuo projekt #idaljecitam u sklopu kojeg, od 15. veljače, svakog dana naglas čitam po sat vremena jednu od knjiga koje su izazvale javne prijepore. Čitanje se uživo može pratiti na Instagram i Facebook profilu, a ako i vi #idaljecitate, možete to podijeliti s drugima. Zasad sam pročitao ‘Malog princa’, ‘Ježevu kućicu’, a upravo završavam ‘Pipi Dugu Čarapu’.

Zbog čega je važno da te knjige budu uvrštene u lektiru?

Sve te knjige razvijaju visoku empatiju i razumijevanje prema drugačijem, potiču hrabrost i daju vjeru u čin mijenjanja svijeta u kojem živimo, a ne samo prihvaćanja danih okolnosti društva i okoline. A najbitnije, razvijaju maštu i potiču na kreativnost. Društvom koje posjeduje te vrline svakako nije lako upravljati.

Do kada će trajati vaša akcija?

Planiram čitati dokle god osjećam da to ima smisla, a svakim mi danom prilazi sve više onih koji dolaze čitati uz mene ili da mi stisnu ruku, a dosta njih dijeli informacije na društvenim mrežama. Ono što radim je orijentirano na građane, ne na vlast, jer ljudima treba vratiti vjeru u čitanje, ali i primjerom pokazati da promjene ne dolaze preko noći, da moramo biti uporni i svaki dan pomalo raditi za svijet u koji vjerujemo, a za njega se isplati boriti. Svakako računam da će ovo biti maraton, ma što god to značilo.

Što se dogodilo hrvatskom društvu?

Izgubilo je vjeru da se uopće može djelovati, a trend iseljavanja više nije ni trend nego nešto što se za mlade podrazumijeva. Ovo što poduzimam je i moje veliko iskušenje jer trenutno kao kazališni redatelj radim na tri profesionalne predstave, što znači deset do 12 sati proba sedam dana tjedno, i to bez svakodnevnog čitanja ispred Vlade, no odlučio sam pronaći snagu.

1/1