Novosti

Kronika

Luka Korlaet obišao likovnu izložbu u "Prosvjeti"

Izložba bilježi važne vedute o kojima će arhitekti voditi računa prilikom njihove prenamjene, rekao je zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet obilazeći "Prosvjetinu" izložbu "Mjesta raspada - napuštena industrijska baština grada Zagreba"

Large luka 10  1

Luka Korlaet upisuje se u knjigu dojmova

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet obišao je 20. septembra izložbu likovne sekcije zagrebačkog pododbora "Prosvjete" "Mjesta raspada - napuštena industrijska baština grada Zagreba" čemu je prisustvovao i veći broj članova "Prosvjete".,

Predsjednica pododbora Aneta Vladimirov upoznala je Korlaeta s aktivnostima sekcija pododbora u kojem osim likovne, djeluju i muške pjevačka grupa i Zborxop koji je aktivan u svim antifašističkim dešavanjima u Zagrebu, kao i folkloraši.

- Jedna od aktivnosti je i "Jutarnja škola" u kojoj najmlađi razvijaju ljubav prema srpskim književnicima i pjesmama. Postojimo već 30 godina i radimo otkad je obnovljen rad Društva - naglasila je Vladimirov.

Voditeljica sekcije Lana Kovačević naglasila je da su članice slikale napuštene i devastirane objekte Gredelja, Klaonice, Badela, Paromlina, Bubare i nekadašnje stanice Samoborčeka. One su upoznale objekte i zavoljele ih, zazivajući njihovo očuvanje. Zagreb je po tim objektima sličan drugim gradovima u Evropi, ali ipak poseban čime se čuva autentičan duh ovog grada, rekla je.

Potpredsjednik Prosvjete Siniša Tatalović naglasio je da su za razliku od Zagreba drugi gradovi iz fondova EU obnovili industrijsku baštinu i stavili je u funkciju.

- Ovo je dobra prilika da nova zagrebačka vlast vidi da je unutar srpske zajednice to pitanje osviješteno i da se tu čine određeni pomaci. Inercija koja je trajala 30 godina s divljim neoliberalnim kapitalizmom prijeti da sve lokacije pretvori u unosne stambene prostore i da trajno izgubimo industrijsku i kulturnu baštinu koju su gradili naši očevi i djedovi, stvarajući uvjete da živimo u modernom gradu - kazao je Tatalović.

Nakon razgledavanja izložbe Korlaet je pohvalio rad likovne sekcije i najavio poteze gradske vlasti u tom smislu.

- Očekujemo da će se nešto i dogoditi. Tema je važna i pogođen je način na koji je obrađena. Izložba bilježi važne vedute o kojima će arhitekti voditi računa, kao i o prenamjeni tih objekata - istaknuo je Korlaet i najavio da bi u zgradi nekadašnjeg Paromlina, odnosno onog što je od nje ostalo, mogla biti nova gradska knjižnica. Pripremaju se i natječaji za druge objekte kojima se bavila izložba, kako bi se stavili u funkciju i sačuvali od zaborava - podvukao je Korlaet.

Iskoristio je priliku i da pozove pripadnike nacionalnih zajednica da se na popisu slobodno izjašnjavaju, a Srbe da 3. oktobra u što većem broju iziđu na dopunske izbore za jedno vijećničko mjesto u Gradskoj skupštini.

Na pitanje Novosti o sredstvima za manjine u proračunu za 2022. odgovorio je da će gradske vlasti učiniti sve što je moguće da se to dogodi. Koliko god smo uštedjeli, toliko smo našli kostura u ormaru, ali čim dignemo glavu iznad vode, drugačije ćemo moći razmišljati, rekao je zamjenik gradonačelnika.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više