>

novosti logo

Kronika Kronika

Maša Samardžija: Trebamo suradnju mladih

Aktivistkinja iz SPD-a Privrednik: Regionalna povezanost i suradnja svih mladih treba da budu što jača, jer bi se time nadišle nacionalne netrpeljivosti i konačno bismo zakoračili u novo razdoblje

Ima li dovoljno mladih po srpskim organizacijama i kako ih animirati da budu aktivniji?

Mladih ima, ali ipak manje nego onih srednje i starije dobi: dosta ih je teško privući jer su uglavnom prilično zauzeti - studiraju i rade, zaokupljeni su vlastitom egzistencijom pa nemaju prevelike želje i motivacije uključivati se u srpske organizacije, što s obzirom na današnji način života i ne čudi. Naravno, ima i onih koji su prilično aktivni i rade velike stvari za zajednicu. Mislim da bi se organizacije trebale što više okrenuti mladima i maksimalno se potruditi osigurati im plodno tlo za ostanak u zemlji.

Koliko egzistencijalna pitanja i mogući strah opterećuju mlade?

S egzistencijom se bori većina mladih u zemlji, do posla je jako teško doći i sve više njih se seli na zapad. Njima je ponekad i teže, jer im upravo nacionalnost dodatno priječi lakši pronalazak posla; to nije pravilo, ali ima takvih slučajeva, pogotovo u sredinama u kojima je nacionalizam izraženiji. Možda neki osjećaju strah kad treba priznati svoju nacionalnost, ali i to je nešto protiv čega se moramo boriti.

Kakva je regionalna povezanost mladih osoba srpske nacionalnosti?

Ne mislim da postoji neka posebna povezanost, osim možda preko nekih grupa na društvenim mrežama. Regionalna povezanost i suradnja svih mladih treba da budu što jača, jer bi se time nadišle nacionalne netrpeljivosti i konačno bismo na ovim prostorima zakoračili u neko novo razdoblje.

Koliko je Srpska opća pravoslavna gimnazija u Zagrebu, koju ste i sami pohađali, značajna za mlade s povratničkih područja i jesu li njezini bivši učenici danas aktivni u srpskoj zajednici?

Mogu reći da je Gimnazija promijenila život i meni i svima onima koji su je završili. Omogućila nam je školovanje u Zagrebu, a pritom nismo morali brinuti o tome hoćemo li imati novca za plaćanje doma, hrane i udžbenika - sve nam je to bilo besplatno. Mnogi roditelji s povratničkih područja žive od socijalne pomoći i svojoj djeci ne bi mogli priuštiti školovanje u glavnom gradu. Osim toga, Gimnazija daje i dobro obrazovanje: tko je završi, uglavnom nema problema s upisom na fakultet. Dakle, ona nije samo odskočna daska za daljnje obrazovanje nego i za život općenito. No ne mogu reći da su bivši učenici posebno aktivni u zajednici. Neki su se, nažalost, odselili iz Hrvatske, ali oni koji su ostali podržavaju se međusobno: mislim da smo svi mi koji smo završili tu školu ostali jako povezani jer smo praktički zajedno odrastali.

Kako u tom smislu stoje stvari s Privrednikovim stipendistima?

SPD stipendijama materijalno pomaže učenike i studente tokom školovanja, ali ih istodobno i okuplja u nastojanju da i kasnije ostanu aktivni članovi Društva. Neki od bivših stipendista postali su Privrednikovi donatori kad su se zaposlili i na taj način daju potporu novim generacijama. Cilj SPD-a i jest okupiti mlade, pomoći im na putu do uspjeha te pritom razviti empatiju prema onima što dolaze.

Koliko SNV-ova politička akademija, čija ste ovogodišnja polaznica, može pridonijeti boljoj animaciji i većem uključivanju mladih ljudi u zajednicu?

Političku akademiju SNV-a pohađaju mladi srpske nacionalnosti iz različitih dijelova Hrvatske i ona je dobra prilika da se međusobno povežu i razmijene iskustva. Postoje zajednički problemi koji ih muče, ali i oni specifični za krajeve iz kojih dolaze. Na Akademiji imaju priliku čuti neke od najvećih intelektualaca u Hrvatskoj. Politika danas prilično utječe i na naše živote i na društvenu atmosferu, pa je veoma važno biti osviješten, znati kritički razmišljati i posjedovati argumente kojima ćemo dobro braniti svoja uvjerenja. Mislim da su to i ciljevi tog SNV-ova projekta.

Kako ocjenjujete Omladinsku mrežu Srba u Hrvatskoj?

Okupljanje preko te mreže je dobar način da se mladi koji to žele povežu, sprijatelje i podijele neka svoja iskustva i probleme. Mreža odnedavno provodi radne akcije i na taj način pomaže stanovnicima nekih sela. Vjerujem da će se inicijative nastaviti te da će mladi i tako imati još veću potrebu pridonositi zajednici.

1/1