Novosti

Kronika

Manje vrijedni u istoj ligi

HNK Vukovar 1991 i NK Vuteks Sloga igraju u istoj, Trećoj hrvatskoj ligi - istok, međutim potonji klub dobiva tri do četiri puta manje sredstava Grada Vukovara. Lani je HNK Vukovar 1991 dobio 490.000 kuna gradskog novca, a NK Vuteks Sloga 140.000 kuna, a ove godine je omjer još porazniji

Large borki

Momčad NK Vuteks Sloge

Nije tajna da su tzv. "srpski" sportski timovi – to su oni u kojima većinu igrača i rukovodstva čine pripadnici srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj – u podređenom položaju prema tzv. "hrvatskim" klubovima. Najočitiji primjer diskriminacije je u Vukovaru gdje već godinama "hrvatski" HNK Vukovar 1991 dobiva znatno više novca u odnosu na "srpski" NK Vuteks Sloga. Iako igra u istom rangu takmičenja i imaju sve kategorije potrebne da bi klub uopće sudjelovao u Trećoj hrvatskoj ligi – istok, odlukama gradske vlasti Vuteks Sloga uporno dobiva više od tri puta niži iznos od svog hrvatskog pandana. To se, po svemu sudeći, neće promijeniti dok god je na čelu Vukovara gradonačelnik Ivan Penava sa svojim radikalno desnim Domovinskim pokretom.

Tome svjedoči i odluka Izvršnog odbora Zajednice športskih udruga Grada Vukovara koji je krajem prošle godine donio Detaljni plan raspodjele financijskih sredstava unutar programa javnih potreba u sportu Grada Vukovara za 2022. godinu, težak 4,3 milijuna kuna, što je znatno povećanje u odnosu na 3,8 milijuna iz 2021. godine. Prema tom planu, HNK Vukovar 1991 svrstan je u prvu prioritetnu skupinu i dobio je 700.000 kuna, što je dvostruko više od drugoplasiranog Ženskog odbojkaškog kluba Enna s 320.000 kuna. "Srpski" pandan NK Vuteks Sloga stavljen je u drugu prioritetnu skupinu i samim time osuđen na niži iznos financiranja javnim novcem. Za 2022. godinu predviđeno je da dobije tek 190.000 kuna. Dakle, gotovo četiri puta manje. Ponavljamo da i HNK Vukovar 1991 i NK Vuteks Sloga igraju u istoj Trećoj hrvatskoj ligi – istok, ali da unatoč tome nisu u istoj skupini. Razlog je navodno sasvim formalne prirode. Naime, donesen je Pravilnik o uvjetima i kriterijima za financiranje programa sportskih klubova – klubova Grada Vukovara prema kojem u jednoj skupini prioriteta može biti maksimalno jedan sportski klub iz pojedine sportske grane. To automatski znači da dva nogometna ne mogu biti u prvoj skupini, a po "prirodi stvari" jasno je koji je izabran da bude u prvoj, a koji je gurnut da bude u drugoj skupini.

Radi se o očitoj diskriminaciji na koju sam više puta upozoravao, ali u opoziciji nemamo političku snagu, kaže Srđan Kolar (SDSS)

Tako je bilo i lani kada je HNK Vukovar 1991 dobio 490.000 kuna gradskog novca, a NK Vuteks Sloga 140.000 kuna. Višegodišnji financijski nesrazmjer doveo je do toga da se "hrvatski" klub kao vodeći u poretku na polusezoni, bori za prelazak u drugu ligu kao viši rang ili se barem nada da će nakon reorganizacije ući u jedinstvenu nacionalnu treću ligu u čemu mu pomaže i nekoliko angažiranih južnoamerikanaca, dok se "srpski" na 13. mjestu od 18 klubova nada očuvanju statusa, ali prije svega i održavanju na životu.

- Svih ovih godina ponavljam; ako imamo dva kluba koja se takmiče u istom rangu, svakako treba primereno u istom iznosu raspodeliti javni novac. Ako se radi drugačije, da jedan dobije više a drugi manje, onda to znači favorizovanje jednog i sputavanje drugog. I ne samo to, nego ga se pokušava čak i ugasiti. Evidentno je da je HNK Vukovar 1991, u kom igraju Hrvati, u povlaštenom položaju i da godinama dobija tri puta više novca od Grada u odnosu na FK Vuteks Slogu, gde igraju pripadnici srpske zajednice – kaže predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Kolar. Prema njegovim riječima, kao zamjenik gradonačelnika i vijećnik SDSS-a postavio je pitanje oko ovog problema, na što mu je odgovoreno da je Grad Vukovar samostalno donio stav da onaj klub koji je više rangiran, dobije više novca.

- Smatram da se radi o očitoj diskriminaciji na koju sam više puta upozoravao, ali kako smo u opoziciji nemamo nikakvu političku snagu prema većini koja ima takav odnos ne samo prema Vuteks Slogi, nego i prema ostalim srpskim udruženjima kad je u pitanju njihovo financiranje – govori Kolar, dodajući da u ostalim sportovima nema takvih podjela.

Igrači Željezničara iz Moravica

Igrači Željezničara iz Moravica

- Neko vrijeme postojala su dva košarkaška kluba, sada je jedan – KK Borovo. Jasan je pokušaj da se ugasi FK Vuteks Sloga kako bi se i fudbal objedinio. I ja sam siguran da samom gradu ne treba toliko fudbalskih klubova, s obzirom da na vukovarskom području postoje još HNK Mitnica, HNK Radnički, HNK Lipovača i SNK Dunav iz Sotina, koji su dominantno hrvatski i igraju u nižim ligama, ali pritisak ide isključivo prema Vuteksu u kojem igraju pretežno Srbi. Valjda bi i na ovom polju trebalo više pluralizma. Ponavljam opet, ne bi ništa govorio da je Vuteks u nižem rangu takmičenja, ali nije, nego je u istom što znači da ima identične troškove prevoza, organiziranja utakmica i obaveza kao i Vukovar 1991. Također ima i sve mlađe kategorije potrebne da bi klub uopšte bio u tom rangu takmičenja. Sve smo to ispoštovali – od limaća preko pionira do mlađih kadeta – objašnjava Kolar. Naglašava da NK Vuteks Sloga nema dovoljno sredstava zbog čega mu prijeti čak i stavljanje ključa u bravu.

- Preostaje ili to ili volonterizam koji danas ima granice i ne može biti jamstvo opstanka – zaključuje Kolar, hvaleći suradnju s matičnom državom Srbijom iz koje redovito stiže pomoć u vidu opreme, golova i lopti. Prošli tjedan tako je generalni konzul Srbije Aleksandar Nakić pokrenuo akciju doniranja opreme i lopti koje su, uz Vuteks Slogu, dobili borovska Sloga, trpinjski Sinđelić, Borac iz Bobote i Negoslavci. Uz to, nogometaši Vuteksa boravili su krajem siječnja četiri dana na Paliću na pripremama. Uz pomoć donacija iz Srbije opremljena je i klupska teretana.

Podsjetimo da je NK Vukovar '91., kako se tada zvao, kao politički projekt tadašnjeg Tuđmanovog režima čak zaigrao u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi, koju i zadnjih sezona stidljivo spominju kao cilj. No tada je u Prvoj HNL plesao samo jedno ljeto, da bi potom zbog dva milijuna kuna duga završio u stečaju i 2017. godine bio ugašen pa uskoro uskrsnuo kao HNK Vukovar 1991. NK Vuteks Sloga nastao je pak spajanjem dvaju klubova; Vuteksa i Sloge. Vuteks je bio klub tekstilnog kombinata, a Sloga gradski tim. Zanimljivo je da su pravo na Slogu neko vrijeme polagali i u NK Vukovar '91. i u Vuteksu, da bi na kraju na zahtjev gradske uprave ovaj "srpski" dio Sloge odustao i spojio se s Vuteksom, a HNK Vukovaru '91. prepustio ne samo sljednost, nego i stadion.

Srbija i drugi donatori pomažu Vukovarcima u opremi

Srbija i drugi donatori pomažu Vukovarcima u opremi

Osim ovog novca, HNK Vukovar 1991 u 2022. godini dobit će još 5.000 kuna za organizaciju Memorijalnog turnira "Danijel Popović", a NK Vuteks Sloga po 2.000 kuna za Turnir "Slobodan Tišov Lujo" i Super Kids klub te Nogometna škola Bubamara još 4.000 kuna za svoj rad.

Dalje, HNK Vukovar 1991. dobio je od Zajednice mogućnost korištenja 50 termina u velikoj sportskoj dvorani u Borovom Naselju i 50 u maloj, 40 u teretani, 50 na Gradskom stadionu, 60 na plivalištu, 60 u Osnovnoj školi "Blago Zadro" (3.000 kuna) i 40 termina u OŠ "Siniša Glavašević", dok je od svega toga NK Vuteks Sloga dobila tek 30 termina u Tehničkoj školi "Nikola Tesla" (1.500 kuna), a njihova Škola nogometa Bubamara 20 (ukupna vrijednost 1.000 kuna). Slično je i s financiranjem stručnog kadra. HNK Vukovaru 1991. sufinancira se rad trojice trenera sa ukupno 44.000 kuna, a NK Vuteks Slogi jednog sa 12.000 kuna, što se može pripisati manjku kadra s licencama.

Na području grada Vrbovskog, drugog u kojem Srbi imaju više od trećine stanovnika, djeluju tri nogometna kluba – NK Vrbovsko, NK Željezničar i NK Gomirje, od kojih se posljednja dva vežu uz srpsku zajednicu. Sva tri kluba igraju u Drugoj županijskoj ligi. Neven Musulin, predsjednik NK Željezničara, kaže da klubu nedostaje novca za normalan rad.

- Godišnje od Grada Vrbovskog dobivamo 60.000 kuna za pokrivanje troškova natjecanja i prijevoza. Da bismo funkcionirali bez problema, trebalo bi nam još između 10.000 i 20.000 kuna. Gradski novac ravnomjerno je raspoređen, ali je razlika u odnosu na nas što NK Vrbovsko ima pionire zbog čega dobiva 35.000 kuna više. Treba reći da je NK Vrbovsko gradski klub i igra na gradskom stadionu u koji se ipak više ulaže, posebno jer ove godine proslavlja stotinu godina postojanja. Naš Željezničar će jednaki jubilej proslaviti 2027. godine – govori Musulin. Na području Gorskog kotara zajednički je problem, bez obzira na nacionalnost, manjak djece i loša demografska slika tako da se godišnje u prvi razred upisuje tek po nekoliko djece. Inače, Željezničar je trenutno na trećem mjestu, Gomirje je sedmo, dok Vrbovec dijeli prvo s Turbinom.

Navijači moravičkog kluba

Navijači moravičkog kluba

Musulin hvali suradnju s gradskim Vijećem srpske nacionalne manjine koje im pomaže u plaćanju troškova i posebno sa Sportsko-rekreativnim društvom Srba u Hrvatskoj – na čelu s Milanom Martinovićem i Tatjanom Dragičević – koji, kako kaže, uskaču donacijama opreme. Predsjednik NK Gomirje Dražen Stojanović potvrđuje Musulinovu priču.

– Što se tiče redovnih sredstava, svaki klub dobiva jednako preko javnog natječaja. U tom pogledu su sva tri kluba jednako tretirana. Baš ovih dana predajemo papire za novi natječaj. Lani smo dobili dva puta po 25.000 kuna. To pouzdano znam, a što se tiče ostaloga ne mogu ništa reći jer nisam upućen. Da vam kažem iskreno, imamo dovoljno problema u klubu pa se prije svega bavimo time. Trenutno nam je prioritet da uopće opstanemo – kaže Stojanović, koji je volonter, kao i svi u Gomirju.

Sportsko rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj, koje su 2018. osnovali Srpsko narodno vijeće, SKD "Prosvjeta", SPD "Privrednik" i Zajedničko veće opština, radi na povećanju dostupnosti sportskih i rekreativnih sadržaja u svim krajevima gdje žive pripadnici srpske nacionalne manjine kao i na jačanju njihove društvene uključenosti. Čini ga 26 članova, sportskih klubova i udruženja od SD-a Petrova Gora preko drugoligaša NK BSK iz Bijelog Brda i Kuglačkog kluba Željezničar iz Moravica do Karate kluba Tempo iz Dvora i Udruge žena Petropoljka. Od 2018. do 2021. godine podijelili su donacija u vrijednosti od 458.700 kuna uz preko dva milijuna kuna uloženih u kapitalne projekte poput 800.000 kuna u sanaciju terena na stadionu BSK-a, 250.000 u obnovu krovišta školske dvorane u Biskupiji, 200.000 za izgradnju rasvjete na igralištu u Negoslavcima, 70.000 kuna pomoći NK Vuteks Slogi za organiziranje utakmica ili 20.000 NK Gomirju za postavljanje ograde na teren.

Uz to su pomogli nizu pojedinaca za odlaske na natjecanja ili doškolovanje za trenere te organizirali više turnira i utakmica s drugim klubovima diljem Hrvatske kao i sudjelovanju srpske ekipe iz Hrvatske na evropskom prvenstvu nacionalnih manjina. Usprkos značajnom doprinosu, ključnu ulogu u osiguravanju normalnog rada ipak imaju jedinice lokalne samouprave bez koje sportske timove čekaju još crnji dani nego što su sada.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više