Novosti

Kultura

U Moravicama u petak prvi Dan Pere Kvrgića

U čast velikog glumca Pere Kvrgića u Moravicama se prvi put održava Dan Pere Kvrgića u okviru kojeg će igrati dvije kazališne predstave

Large pero kvrgic nova

Pero Kvrgić na sceni u Delnicama

Umjetnička organizacija Kotar teatar i Mjesni odbor Moravice u petak, 1. prosinca, u Kulturnom domu Moravice obilježavaju Dan Pere Kvrgića kao poseban program posvećen jednom od najvećih velikana hrvatskog glumišta koji ondje rođen. Cilj je da se manifestacija razvije i postane nezaobilazna stanica kulturnih zbivanja u Republici Hrvatskoj, odnosno da na godinu preraste u višednevni kazališni festival, poručuju organizatori.

"Pero Kvrgić ostavio je neizbrisiv trag na kulturnoj sceni Republike Hrvatske, ali i drugih zemalja u kojima je ostvario svoj bogat umjetnički životopis. Ovim događanjem želimo doprinijeti očuvanju njegovog dramskog opusa, kao i decentralizaciji kulture iz velikih gradova kako bi potaknuli nove generacije na aktivnu participaciju u stvaranju novih kulturnih vrijednosti, a ujedno i skrenuli pozornost ustanova u kulturi na potencijal Gorskog kotara kao centra izvedbene umjetnosti", rekao je Matija Kezele, ravnatelj Kotar teatra, organizacije zaslužne za to što je Kvrgić dobio svoju scenu u delničkom kulturnom domu i time postao jedini hrvatski glumac koji je svoju scenu otvorio za svojeg života.

Ideju obilježavanja Kvrgićevih dana potakli su i Moravčani. Neki od njih dijelili su s njime školske klupe, otkrio je Milan Mamula, predsjednik Mjesnog odbora Moravice.

"Pero je za života rado dolazio u Moravice, a sve je počelo prije godinu i pol dana kada je na rodnoj kući našeg Pere uz pomoć Primorsko-goranske županije postavljena ploča Peri u čast. Nakon toga pojavila se ideja da Pero, a i Moravice, trebaju imati jedan dan u godini u kojem se Peri u čast u Moravicama održavaju kazališne predstave. Pero je bio skroman, samozatajan, tolerantan, pažljiv i marljiv, pametan, a u isto vrijeme i borac kako nam je kazala njegova sjajna partnerica iz Stilskih vježbi Lela Margitić. U taj se opis vrlo dobro uklapaju i Morančani, s toga možemo reći da je Pero za života predstavljao sve ono što jesu i Moravice, a sada je došao red da mu njegovo rodno mjesto njemu u čast održi i nastavi održavati manifestaciju koja će propagirati njegove životne vrijednosti", istaknuo je Mamula

Dan Pere Kvrgića počinje u 11 sati "Potragom za Frankopanskim blagom", novom dječjom predstavom u koprodukciji Kotar Teatra i karlovačkog kazališta Zorin dom. Predstava je nastala prema slikovnicama čiji su autori Velid Đekić i Margareta Peršić. Autorica teksta je Petra Cicvarić, redatelj Peđa Gvozdić, a glume Lovorka Trdin, Nino Pavleković i Andro Damiš.

U 19 sati u Kulturnom domu Moravice igra "Pračovjek", "Defending the Caveman" najduži je one man show u povijesti Broadwaya i Las Vegasa te je postigao svjetski uspjeh. Hrvatski "Pračovjek " je talentirani Peđa Gvozdić, glumac i redatelj koji ovim naslovom obilježava 10 godina umjetničkog djelovanja u Gradskom kazalištu "Zorin dom".

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije i Srpskog demokratskog foruma, a ulaz na predstave je besplatan.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više