Novosti

Kronika

Postavljena spomen ploča Peri Kvrgiću

Na željezničkoj stanici u Moravicama, na inicijativu tamošnjeg Mjesnog odbora, postavljena je spomen ploča posvećena velikom glumcu

Large kvrgic

Petar Mamula, Milan Mamula, Jovan Trbović, Zlatko Komadina, Milan Vukelić i Dušan Milanović

Na inicijativu Mjesnog odbora Moravica, povodom Svjetskog dana kazališta i 95. godišnjice rođenja slavnog glumca Pere Kvrgića, Primorsko-goranska županija postavila je spomen ploču u tom mjestu u kojem je Kvrgić rođen i proveo ranu mladost. Spomen ploču na željezničkoj stanici otkrio je župan Zlatko Komadina, zajedno s glumčevom kćerkom Anom Kvrgić, podsjetivši na Kvrgićeve riječi da se na toj stanici odvijao njegov život.

O životu i iznimnim glumačkim ostvarenjima te doprinosu promociji hrvatske kulture uz njih dvoje, govorila je i Kvrgićeva dugogodišnja kazališna partnerica, glumica Lela Margitić.

- Ova spomen ploča ostat će trajni podsjetnik na mog oca koji i dalje živi kroz sjećanje publike, prijatelja i u srcu svoje obitelji - rekla je Ana Kvrgić, zahvalivši se na gesti kojom će Kvrgić kao doajen hrvatske glumačke scene ostati trajno zabilježen kao dio Moravica i nezaobilazan učesnik hrvatske kulture.

- Pero Kvrgić bio izniman čovjek. Svo vrijeme koje smo proveli skupa, nerijetko i u zahtjevnim situacijama, imali smo skladan odnos što smatram glavnim razlogom dugovječnosti predstave "Stilske vježbe" - rekla je Margitić, podsjetivši da je predstava, napravljena po literarnom predlošku Raymonda Queneaua u režiji Tomislava Radića, premijerno prikazana u januaru 1968. godine od kada je neprekidno bila na repertoaru sve do Kvrgićeve smrti, oborivši pritom sve rekorde.

Po riječima predsjednika Mjesnog odbora Moravice Milana Mamule, ovo je veliki dan za stanovnike Moravica od kojih se mnogi sjećaju Pere Kvrgića i uvijek o njemu pričaju u superlativima. Izrazio je nadu da priča neće stati samo na postavljanju spomen ploče, već da taj čin može biti početak razvoja novih kulturnih manifestaciju povezanim s likom i djelom Pere Kvrgića u nadolazećim godinama.

Svečanosti su prisustvovali i zamjenik župana Petar Mamula, čelni ljudi grada na čelu s gradonačelnikom Draženom Mufićem, državni tajnik Ministarstva kulture Ivica Poljičak, predsjednik VSNM Grada Vrbovskog Milan Vukelić, srpski aktivisti i predstavnici Hrvatskih željeznica.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više