Novosti

Kultura

Šesta decenija Stilskih vježbi

Tim ‘Stilskih vježbi’, kazališne predstave koja je zbog najduljeg izvođenja postala fenomen svjetskih razmjera, u subotu je obilježio njenu 50. godišnjicu

1ud2q7pknsn6ybktb5m2zb2w0ux

(foto Petar Glebov/PIXSELL)

Svečanim izvođenjem u dvorani zagrebačkog Dramskog kazališta Gavella, predstava ‘Stilske vježbe’, rađena po djelu Raymonda Queneaua i koju izvode glumci Pero Kvrgić i Lela Margitić, ušla je u šestu deceniju svog izvođenja. ‘Stilske vježbe’ su svoju premijeru imale 19. januara 1968. godine, ali je zbog epidemije gripe termin svečanog obilježavanja 50. godišnjice predstave, čiji je producent Kazalište Planet art i njegov čelni čovjek Marko Torjanac, prebačeno na 29. aprila.

Publika u dupke punoj dvorani, u kojoj su, pored istaknutih ličnosti iz društvenog života bili i premijer Andrej Plenković i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, aplauzom je nagrađivala replike dvoje glumaca. Njima je, kao i prevodiocu Tonku Maroeviću, Torjanac uručio cvijeće i poklone, a to je bila prilika i da se spomenu pokojni režiser predstave Tomislav Radić i glumica Mia Oremović, koja je u ‘Stilskim vježbama’ glumila prve dvije godine. Po riječima Torjanca, 50. godišnjica predstave je jedinstvenim kazališni događaj.

- Riječ je o predstavi koja je bila rodonačelnica potpuno novog kazališnog izričaja koji je promijenio kazalište ne samo u Hrvatskoj, nego na području cijele bivše države, srušivši zid prema publici, uključivši publiku u komunikaciju. To je predstava lišena velike scenografije i velikih kostima koja dramsku radnju svodi na pripovijedanje i virtuoznost glumca. Zato su ‘Stilske vježbe’ jedinstvene, a njihova dugovječnost je samo dodatni bonus - rekao je Torjanac, koji je nadležne pozvao na bolji odnose prema kulturnim projektima. Naime, odlukom zastupnika Skupštine Grada Zagreba je umjetničkom timu predstave umjesto predloženih 150.000 kuna za osobit doprinos hrvatskoj kulturi nedavno dodijeljeno tek 10.000 kuna.

Podsjetimo, djelo ‘Stilske vježbe’ Quenneau je napisao je 1947., a sastoji se od priča iz pariške svakodnevice koje su ispričane na 99 načina. Knjiga je u Jugoslaviji prevedena na srpski, a onda su je Radić i Maroević preveli i prilagodili izvođenju u Zagrebu, tako da je prvi put odigrana 1968. u dvorani Teatra ITD, naišavši ispočetka na veliko oduševljenje publike.

Iako je ta predstava zamišljena kao studentski projekt, postala je hit sezone, a Miu Oremović je zbog njenih obaveza nakon 60-ak predstava 1970. zamijenila Lela Margitić.Predstava je snimljena za televiziju i radio i postala je fenomen svjetskih razmjera kao najdulje izvođena predstava na svijetu s istim glumačkim postavom, što joj je 2008. donijelo uvrštenje u Guinnessovu knjigu rekorda. Povodom 40. godišnjice štampana je i monografija o predstavi koja je tokom godina izvođenja dobila niz nagrada u zemlji i svijetu. Povodom 50-godišnjice, u februaru ove godine, Kvrgiću, Leli Margitić, Maroeviću i posthumno Tomislavu Radiću, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uručila je Povelju za osobiti doprinos u promicanju kulturnog razvitka RH.

Nakon svečanog izvođenja predstave prikazan je kratki dokumentarni film o njenom nastanku, a studenti Akademije dramskih umjetnosti u klasi Željka Vukmirice izveli su svoju modernu varijantu ‘Stilskih vježbi’.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više