Novosti

Stogodnjak

Pretijesni stolci

8. 3. – 15. 3. 1924: U Osijeku se pokreće akcija da se postave specijalni stolci u kazalištu na kojima će stajati natpis: "Samo za dame iznad 120 kilograma". Novine ništa ne pišu o tome hoće li se i za debele muškarce ugraditi slične stolice

Large stogodnjak

(foto Žarko Bašić/PIXSELL )

Jedne zagrebačke novine objavljuju sličice o Beogradu. Prva priča: od početka 1920. pa do kraja 1923. broj sklopljenih brakova u Beogradu vrtoglavo je pao – s 2102 na svega 1304! Kad bi se ta tendencija pada nastavila, kroz sedam godina u cijelom Beogradu ne bi se sklopio ni jedan jedini brak, pišu novine… Druga priča: i u Beogradu se pojavio Jack Rasparač. Međutim, taj Jack ne ubija žene kao onaj londonski, nego crnilom – polijeva ženske haljine. Dosad je policiji prijavljeno više takvih slučajeva…

Treća priča: u jednoj beogradskoj ulici neke noći nađena je na ulici mlađa žena, Njemica, u besvjesnom stanju. Najprije se pomislilo da je riječ o nesretnom slučaju ili zločinu, ali u bolnici je utvrđeno da je žena izgubila svijest zbog – vina i rakije! Čak i beogradske novine tim povodom pišu da je ta pijana žena po svemu nadmašila sve Palilulce, Dorćolce i Čuburce jer se, koliko se zna, ni jedan od njih nije do sada – onesvijestio zbog alkohola!

 

I iz Osijeka jedna neobična vijest: "U našem gradu imaju debele dame, osim običnih nevolja, još jednu posebnu. Naime, otežan im je posjet kazalištu. Lože su malo preskupe, a ako takva debela žena hoće da sjedi u parketu u njemu su stolci pretijesni, pa kad zasjednu lako se zaglave, da se jedva mogu izvući iz njih.

Neku večer dogodilo se jednoj takvoj debeloj dami, da se zaglavila, pa kad je htjela ustati, potegla je za sobom cijeli red parketa. Sada se u Osijeku pokreće akcija da se za ove dame postave specijalni stolci na kojima će stajati natpis: ' Samo za dame iznad 120 kilograma'…" Novine ništa ne pišu o tome hoće li se i za debele muškarce ugraditi slične stolice.

 

"Nespretni su ti moji Čarugići", izjavio je harambaša Jovo Čaruga nakon što se otkrilo da je jedan od njegovih ortaka, Mato Krmpotić, pokušao pobjeći iz svoje zatvorske ćelije i pritom to omogućiti i svojem šefu. Novine izvještavaju da je zatvorski stražar koji čuva prizemne ćelije s dvorišne strane "u neko doba noću čuo kuckanje i struganje iz ćelije broj 3, u kojoj se nalazi okovani Krmpotić. Ušavši u ćeliju stražari su pronašli tri rupe u zidu: dvije su bile pored prozora, a jedna je vodila u ćeliju u kojoj leži Čarugin ortak Prpić.

Još veće iznenađenje uslijedilo je kad su ugledali Krmpotića. On više nije bio okovan za zid, već je stajao kod prozora… Krmpotić, čovjek neviđene snage, već je bio izvadio cigle u koje su bile usađene rešetke. Rešetke je savio kao da su od tanke šibe. Zidove je Krmpotić, kao samouki zidar, prokopao znalački i na prvom mjestu i to običnom žlicom, a okove prepilio posebnim nožem, zvanim škljoca. Izjavio je da nije htio pobjeći, već samo 'otići vidjeti svoju ženu, nakon čega bi se opet vratio u tamnicu'. U zatvoru vjeruju da je posrijedi smišljeni pokušaj da se Čaruga i njegova družba opet nađu na slobodi…"

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više