Novosti

Stogodnjak

Optuženi da izazivaju plemensku mržnju

28. 6. – 5. 7. 1924: Ne prestaje progon štampe i novinara na Sušaku. Redarstvene vlasti su u ovom gradu dosad, u kratkom vremenu, zabranile čak pet listova. Posljednji je bio Primorski Novi List

Large stogodnjak

(foto moja-rijeka.eu)

I dalje sve više sudaca ostavlja svoje zvanje i prelazi u odvjetništvo. U vladi se već raspravljalo o ovom problemu, pa je sada "donesena odluka u ministarstvu pravde da se ni jednom sucu više ne dozvoli odvjetnički status, ako nije zadovoljio sve formalnosti, tj. položio odvjetnički ispit i prošao odvjetničku praksu, kao i da nije navršio 20 godina sudačkog staža. Broj odvjetnika toliko je porastao da, recimo, samo u Zagrebu na 500 ljudi dolazi po jedan advokat! Misli se da će mjere vlade za zaštitu sudačkog staleža ići i dalje, pa se uopće neće dozvoliti svršenim pravnicima da prelaze u odvjetničko zvanje tako dugo dok se sudstvo ne popuni s dovoljnim brojem sudaca…"

 

Ne prestaje progon štampe i novinara na Sušaku. Redarstvene vlasti su u ovom gradu dosad, u kratkom vremenu, zabranile čak pet listova. Posljednji je bio Primorski Novi List. Sada, kao i ranije, s obrazloženjem da su u njemu surađivali isti novinari koji su pisali i za ranije zabranjeni Novi List, Sušački Novi List, Vidovdan i Primorske Novine. U međuvremenu uhapšen je Nikola Polić, poznati novinar i književnik, te odgovorni urednik Primorskog Novog Lista i pritvoren pod optužbom "da je u svojem listu objavio članke koji izazivaju plemensku mržnju". Polić se nalazi u zatvoru u Ogulinu.

 

Proširila se vijest da će se obnoviti proces protiv Čaruge i njegovih ortaka. Naknadno je, naime, prijavljeno još petnaest slučajeva za koje se sumnjiči ova razbojnička družina: sedam ubojstava, od čega pet grabežnih, te osam teških razbojstava. Novine javljaju "da je Državno odvjetništvo već dostavilo prijedlog sucu istražitelju i da će istraga o ovim novim Čaruginim nedjelima početi idućeg tjedna…"

 

Iz Beograda nova vijest o francuskom kapetanu Rajmondu Carlieru, osuđenom u svibnju na 20 godina robije zbog ubojstva švicarskog trgovca drvetom Jeana Isellia, u sobi 48 beogradskog hotela Palace. Novine javljaju da je "kasacijski sud poništio odluku beogradskog apelacionog suda, kojom se potvrđuje osuda. Kasacijski sud je, naime, našao da je Isellieva smrt nastupila kao posljedica trovanja, a ne ubojstva iz revolvera. Kasacija drži da Carlierova krivnja nije utvrđena, jer činjenica da je otrov nađen u jelu i u lijekovima, ne dokazuje da je otrov u njih stavljao Carlier.

Pošto kod njega otrov nije pronađen, postoji mogućnost da su u cijeli slučaj upletene i neke druge osobe. Osobito se ističe da dva sumnjiva svjedoka, koja se nalaze u bijegu, nisu preslušana, što znači da istragu protiv Carliera valja nadopuniti…" Isto tako kasacijski sud navodi da prvostepeni sud "nije uvažio Isellievu izjavu prije smrti, kao i izjavu njegove supruge, da je potpuno isključeno da bi Carlier bio krivac…" Nagađa se da bi Carlier na ponovljenom suđenju mogao biti oslobođen.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više