Novosti

Manjinski zastupnik

Kako poslodavci troše novac za potpore?

Neki poslodavci, iako dobivaju sredstva od države i što su im pomaknuti rokovi za plaćanje te im je omogućeno obročno otplaćivanje onoga što moraju redovno plaćati, oni ipak radnicima smanjuju plaće, kaže Pupovac

Mke3qzwirkaz760ljyos13rdglv

Poslodavce treba kontrolirati (foto Marko Mrkonjić/PIXSELL)

U sklopu slobodnih tema u Saboru, u ime Kluba zastupnika SDSS-a Milorad Pupovac je naveo da većina zemalja poput Kine, Ruske Federacije, SAD-a te europskih zemalja, primjenjuju pravilo socijalnog distanciranja i u tome vide najefikasniju mjeru suzbijanja protiv teških posljedica što ih pandemija korona virusa nosi sa sobom.

- Druga mjera suzbijanja virusa je iznalaženje cjepiva na čemu su angažirane milijarde sredstava i svojevrsno je takmičenje između nacionalnih instituta istraživačkih koji će prije doći do toga. Sve drugo su eksperimenti koji se možda mogu primjenjivati, ali mogu završiti tragično kao što završavaju u nekim nama susjednim zemljama, poput Republike Italije i talijanskoga naroda – rekao je Pupovac te se osvrnuo na to što je Vlada osigurala javni novac za sprječavanje ekonomskog kolapsa ekonomskih subjekata.

- Osigurana je minimalna plaća za ožujak, a za travanj je minimalac podignut na 4000 kuna. Istovremeno su poduzeća 3 plus 3 mjeseca oslobođena plaćanja poreza na dohodak, poreza na dobit i naravno doprinosa za plaće. No neki poslodavci, iako dobivaju sredstva od države i što su im pomaknuti rokovi za plaćanje onoga što moraju redovno plaćati, a država im je omogućila da u 24 mjeseca mogu obročno otplaćivati ono što u 3 ili u 6 mjeseci neće plaćati, oni ipak radnicima smanjuju plaće. Ima li za to opravdanog razloga? Jer te mjere su omogućene da bi se očuvala radna mjesta i zaštitila prava radnika. Ako se to ne poštuje, onda trebamo vidjeti što činiti s onima koji ne poštuju mjere. Ne znamo da li će biti dovoljno objavljivanje lista poslodavaca, ali neke mjere moraju u tom pogledu biti poduzete zbog činjenice da je posrijedi javni novac i da ga netko u ovim okolnostima želi iskoristiti protivno onome što je javni interes – smatra Pupovac te naveo kakva bi iz toga mogla proisteći posljedica.

- Pregovaranje sa socijalnim partnerima nikada nije bio lagan posao, pa neće biti ni sada. Ako neki poslodavci postupaju tako, kao što postoje indicije da postupaju čime krše zaštitu prava radnika, tko će uvjeriti sindikate o tome da trebaju pristati na svoj dio smanjenja prava radnika. Ako to već netko čini bez prethodnoga dogovora i bez kontrole, tko će uvjeriti sindikate i u javnom sektoru da trebaju slijediti logiku drugih odgovornosti? Zato trebamo posvetiti pažnju tome da ta vrsta lova u mutnome koje se može događati ima što manje prostora te da Vlada RH toj pojavi posveti adekvatnu pažnju – zaključio je Milorad Pupovac.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više