Novosti

Kronika

Manjinski zastupnik: Porast diskriminacije prema osobama s invaliditetom

Tokom 2017. u zaštiti prava osoba s invaliditetom te suzbijanju svih oblika diskriminacije zabilježeno je ukupno 2.913 postupanja, a Uredu pravobraniteljice obratilo se 1.827 građana

A5u7eo8ajmv68g6btbcdqnlbnvq

Pravobraniteljica Anka Slonjšak (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Tokom 2017. u zaštiti prava osoba s invaliditetom te suzbijanju svih oblika diskriminacije zabilježeno je ukupno 2.913 postupanja, a Uredu pravobraniteljice obratilo se 1.827 građana što je za 31 posto više nego u odnosu na 2016. godinu. To svakako govori o porastu problema na koje nailazi ova populacija - izjavila je Dragana Jeckov u ime Kluba zastupnika SDSS-a u raspravi o Izvješću o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2017. godinu.

Nadležnim organima upućeno je preko 650 preporuka i upozorenja koje su se odnosile na pojedinačne slučajeve, ali i grupacije osoba s invaliditetom s ciljem unapređenja kvaliteta njihovog života u zajednici. Zastupnica Jeckov naglasila je da se preko 300 obraćanja građana s invaliditetom pravobraniteljici, odnosilo na područje socijalne skrbi što upućuje na to da su i dalje osobe s invaliditetom predmet skrbi, a ne nositelji prava.

- Ocjena je da još uvijek postoje ograničenja u ostvarivanju pojedinih naknada i usluga kojima se ne potiču pravo na izbor i uključenost u zajednicu. Između ostalog istaknuto je da još uvijek nije osigurano pravo osoba s invaliditetom na neovisno življenje i život u zajednici, da biraju mjesto boravka gdje i s kim će živjeti - rekla je zastupnica SDSS-a. Preko 10.000 osoba s invaliditetom danas živi u institucijama i njihova sudbina ovisi o volji njihovih skrbnika i centara za socijalnu skrb koji su umjesto njih donijeli takvu odluku.

- Njihovi skrbnici smatraju da je život iza zaključanih vrata institucija u njihovom najboljem interesu. Tamo su lišeni slobode, a da nisu počinili kazneno djelo. Provode uglavnom cijeli svoj život bez prava na privatnost ili bilo kakav izbor - rekla je, ističući da je izdvajanje osoba s invaliditetom u instituciju protivno njihovoj volji jer im nije osigurana podrška, odnosno usluge koje bi mogle dobiti u zajednici. To predstavlja diskriminaciju, odnosno segregaciju i protivno je načelima poštivanja ljudskih prava osoba s invaliditetom i obavezama koje je država preuzela ratifikacijom Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, podsjetila je zastupnica.

- U izvještaju se upozorava na djecu s teškoćama u razvoju koje treba smatrati sastavnim dijelom društva. Mjesto im je među nama i invaliditet ne smije biti razlog za segregaciju i izdvajanje u posebne ustanove i škole - naglasila je Dragana Jeckov.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više