Novosti

Intervju

Iva Tadić: Pomoćnici su degradirani

Pomoćnici u nastavi nerijetko se nalaze u situaciji da se degradira, diskriminira i podcjenjuje njihova uloga u radu s djecom s teškoćama, iako je to važna karika u procesu inkluzivnog obrazovanja, kaže predsjednica Udruge pomoćnici u nastavi (Pun-Hr)

6ovq0x7e2wc13hrb05two2euvaa

Iva Tadić (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Kakvi su problemi pomoćnika u nastavi?

S puno nade iščekivali smo da pomoćnici u nastavi napokon dobiju pravilnik kojim će biti regulirane njihove dužnosti, status i prava. Pravilnik je objavljen, iako pomoćnici nisu bili konzultirani dok se radio, i to je na neki način korak naprijed. No nije dovoljan jer ostavlja prostor za neujednačenost u pravima pomoćnika, a time i njihova kršenja. Pomoćnici u nastavi još uvijek nemaju priznato zanimanje. Mnogi rade na ugovore o djelu, a ima i situacija u kojima su pomoćnici zaposleni preko projekta EU-a pa ih se opet zakida na satnici, ne isplaćuju im se regres i božićnica. Nameće se problem edukacije koja treba biti kvalitetnija, a tko i želi na takvu edukaciju, mora platiti između 4.000 i 6.000 kuna, što je apsurd jer je prosječno primanje oko 2.000 kuna. Problem je i što se pomoćnici nerijetko nalaze u situaciji da se degradira, diskriminira i podcjenjuje njihova uloga u radu s djecom s teškoćama, iako je to važna karika u procesu inkluzivnog obrazovanja.

Prošle subote prosvjedovali ste u Zagrebu?

Od predsjednika Vlade tražimo žurno rješavanje otvorenih zahtjeva za pomoćnike u nastavi, osobne pomoćnike i stručne komunikacijske posrednike, vezane uz tekuću školsku godinu. Uputili smo mu i nekoliko specifičnih zahtjeva kako bi bila osigurana prava i briga za djecu s teškoćama i njihove obitelji, kao i one oko uređivanja statusa pomoćnika u nastavi.

Kako unaprijediti njihov položaj?

Riječ je o radu s djecom s teškoćama kojima teško padaju promjene, ali svaku školsku godinu pomoćnici, roditelji i djeca iščekuju u neizvjesnosti. Vrlo često se događa da učeniku s teškoćama u jednoj godini bude promijenjeno više pomoćnika. No može li se s primanjima od 2.000 kuna živjeti od prvog do prvog u mjesecu? Osoba koja u jednom trenutku radi kao pomoćnik u nastavi, a dobije ponudu za bolji posao, zbog egzistencije je prinuđena da ode na drugo radno mjesto. Na rješavanju brojnih problema koji se reflektiraju i na djecu s teškoćama trebamo raditi zajedno, svi sudionici procesa uključivanja djece s teškoćama u redoviti odgojno-obrazovni sustav: pomoćnici, roditelji djece s teškoćama, udruge koje im pomažu i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više