>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše Mirna Jasić

Manjinski zastupnik: Tražimo raspravu o Štirovom dokumentu

Saborski Klub zastupnika SDSS-a izrazio je zabrinutost činjenicom da se u Hrvatskoj bilježi sve veći porast govora mržnje i napada na etničke zajednice, prije svega na pripadnike srpske zajednice, njihove institucije i predstavnike

Saborski Klub zastupnika SDSS-a proteklog je tjedna zatražio stanku u Saboru da bi izrazio zabrinutost činjenicom što se u posljednje vrijeme u Hrvatskoj bilježi sve veći porast govora mržnje i napada na etničke zajednice, prije svega na pripadnike srpske zajednice, njihove institucije i predstavnike.

- Ni u najizazovnija ratna vremena nismo bilježili da se za izabrane saborske zastupnike traži se da im se oduzme državljanstvo i da ih se želi protjerati iz RH, a zadnja dva mjeseca imamo takvu situaciju. I o tome se šuti. Vjerojatno će se šutjeti i kad Srpsko narodno vijeće predstavi Bilten o dokumentiranim primjerima govora mržnje kojih je više od tri stotine zabilježeno u 2016. godini. Zbog čega je tako? Nisu li manjine ogledalo svake većine? Nije li ono što čuju pripadnici nacionalnih manjina ogledalo onoga što čini većina? I umjesto da se tome posvetimo, mi na temelju nepotpunih informacija iz medija čitamo o izvještaju Ministarstva vanjskih poslova Evropskoj komisiji. Kažem nepotpune informacije, jer u tim tekstovima se ne spominju pripadnici nacionalnih manjina ni pitanja ljudskih prava, nego samo pitanje sloboda vjeroispovijesti. Pritom se ne kaže kakve slobode ni koje vjeroispovijesti, jer je to vrlo širok pojam i pretpostavlja najrazličitije slobode za one koji vjeruju i za one koji ne vjeruju, kao i ovisno kojoj crkvi pripadaju - naveo je Milorad Pupovac.

Smatra da je ‘nepošteno da o takvim važnim pitanjima, koja su dio temeljnih ustavnih i zakonskih vrijednosti, a koja reguliraju pitanje ljudskih prava, pitanje zdravlja, pitanje spolnih odnosa, braka i obitelji, nadležna tijela Sabora nemaju nikakvu informaciju, nego o tome čitaju samo ono što je objavljeno u medijima, a što ne mora biti istina, bar ne potpuna istina.’

Iz tog razloga zastupnici Milorad Pupovac i Furio Radin zatražili su Ministarstvo vanjskih poslova da taj dokument za Evropsku komisiju, o kojem Vlada ni Sabor nisu raspravili, stavi na uvid, te da se o njemu raspravi u Saboru, na sjednicama Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te Odbora za vanjsku politiku, s obzirom da je politika ljudskih prava jedna od temeljnih politika svake države

Uvjetna podrška ravnatelju HRT-a

Na saborskoj raspravi o prijedlogu Odluke o imenovanju glavnog ravnatelja Hrvatske radio-televizije, Milorad Pupovac je naveo da Klub zastupnika SDSS-a podržava kandidaturu Kazimira Bačića. Na tu je funkciju ovaj nekadašnji šef HRT-ove Tehnologije izabran s 90 glasova zastupnika, dok je 12 zastupnika bilo suzdržano.

- Dobro je da je usuglašen prijedlog oko kandidata za ravnatelja HRT-a da bi taj važan nacionalni medij mogao dobiti prvog čovjeka uprave i kako bi se moglo pristupiti očekivanjima, u prvom redu smanjivanju troškova, odnosno boljoj kontroli sredstava na HRT-u. Druga važna stvar je da se prekine stanje na HRT-u koje onemogućava profesionalnu i dobru komunikaciju između ljudi koji stvaraju program i o kojima ovisi njegovo izvođenje, jer dosad su različiti oblici nezdrave konkurentnosti, političkog i ideološkog sukobljavanja na HRT-u blokirali da bude ono što bi ova kuća trebala biti, prema ugovoru koji postoji između Vlade i HRT-a s jedne strane, i onome što joj Hrvatski sabor kao osnivač daje u zadaću - rekao je Pupovac.

Naveo je kao posebnu važno pitanje tolerancije i promocije temeljnih ustavnih vrijednosti na HRT-u, jer je iznimno važno da ovaj javni medij njeguje pluralizam i objektivnost.

- Kazimir Bačić najavio je vraćanje regionalnih studija HRT-a, koji su oslabili ili se potpuno ugasili, što smatramo iznimno dobrim. Također, dobro je i što naglasak stavlja na multimedijalni napredak HRT-a i na povezivanje s drugim novim medijima. Slažemo se i sa riječima Bačića da je na HRT-u previše stranog, a premalo domaćeg programa. Nažalost, od 90-ih naovamo gasi se produkcija HRT-a. Isto tako, istina je da bi trebalo pojačati obrazovni program, a jednako vrijedi za znanstveni i sportski program. Gospodin Bačić planira povećati kompetitivnost HRT-a, no bilo bi dobro da imamo više konkretnih odgovora kako će sve to postići. Klub SDSS-a nije previše optimističan zbog činjenice da još nije pronađena točka s koje bi se pokrenula energija za sređivanje stanja na HRT-u. Ali dajemo Kazimiru Bačiću povjerenje da je potraži, te da obogati svoj planirani program novim i dodatnim sadržajima - zaključio je Milorad Pupovac.

1/1