Novosti

Manjinski zastupnik

Umjesto sukcesije, imovina privatnicima

U Zakonu o poticanju ulaganja treba jasno reći da investitori ne mogu postati stjecati vlasništvo nad imovinom koja je predmet sukcesije, u protivnom se otvara mogućnost državnog raspolaganja imovinom za koju nisu riješeni vlasničko-pravni odnosi, rekao je Boris Milošević

Emah5o50imyl38j0ycrl4vt613a

Problematičan prijedlog Zakona o poticanju ulaganja – Martina Dalić  (foto Robert Anić/PIXSELL)

Na saborskom Aktualnom prijepodnevu zastupnik SDSS-a Boris Milošević postavio je pitanje potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva, poduzetništva i obrta Martini Dalić vezano uz izmjene i dopune Zakona o poticanju ulaganja i nove mjere potpore investitorima koji ulažu u gospodarski neaktivnu imovinu.

- Riječ je o vrijednoj gospodarskoj mjeri, jer se zakonskim prijedlogom definira što je to gospodarski neaktivna imovina, koji su uvjeti i kriteriji za investitore te što im se omogućuje da takvu imovinu zakupe bez naknade. Isto tako, propisuje se i da investitor, ispoštuje li ugovor sklopljen s državom, postaje i vlasnikom te imovine. No, odnosi li se ta mjera i na imovinu koja je predmet sukcesije? Pitam to u svjetlu činjenice da Sabor raspravlja i o Zakonu o upravljanju državnom imovinom, a kojim se uvodi mogućnost da država raspolaže imovinom koja je predmet sukcesije – pojasnio je svoje pitanje.

- Smisao Zakona o poticanju ulaganja je jačanje i povećavanje broja mjera koje će Hrvatsku činiti što je moguće kvalitetnijim i atraktivnijim investicijskim prostorom, kao i aktiviranje državne imovine. Državne imovine u različitim oblicima ima puno i razasuta je po cijeloj Hrvatskoj, a ovime se želi i privatnim poduzetnicima otvoriti mogućnost da sudjeluju u njezinom aktiviranju. Mislim da je Zakon vrlo jasan, a odnosi se na imovinu u vlasništvu RH. O davanju te imovine u zakup odlučivat će Ministarstvo državne imovine. Smatram posebno važnim da se ta mjera odnosi na jedinice lokalne samouprave te na jedinice područne i regionalne samouprave u potpomognutim područjima. To znači da su jedinice lokalne i regionalne samouprave koje su iznad prosjeka razvijenosti, dakle i veliki gradovi, isključeni iz te mjere upravo stoga da se postigne njezin temeljni cilj, a to je da se podrži i osnaži gospodarski rast manje razvijenih područja time što se daje mogućnost korištenja državne imovine i što se prekida dugogodišnja praksa da ta imovinu stoji, odnosno da je nedovoljno gospodarski iskorištena, pa efektivno propada – odgovorila mu je Dalić.

- Nisam u potpunosti zadovoljan vašim odgovorom. Smatram da treba jasno i eksplicitno reći da investitori ne mogu postati vlasnicima, odnosno stjecati vlasništvo nad imovinom koja je predmet sukcesije. Ostaje otvoreno pitanje činjenice da se otvara mogućnost državnog raspolaganja imovinom za koju nisu riješeni vlasničko-pravni odnosi. Time možemo doći u situaciju da riješimo jedan problem, aktiviramo dosad neaktivnu imovinu, ali da pritom otvorimo deset novih: od toga da neki pravni subjekti polažu pravo na tu imovinu, da investitori ulažu u imovinu očekujući da će možda postati i njezinim vlasnicima, do toga da nas očekuju razgovori i pregovori oko pravne sudbine te imovine – replicirao je Milošević ministrici.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više