Novosti

Politika

Hajdaš Dončić Superstar

DUUDI je oglasio abnormalno visoku cijenu najma Titove rezidencije u Kumrovcu

M51mua3uc4rf8br397pm4ovp3wx

Kumrovečka rezidencija (foto Pixsell)

Najavom raspisivanja natječaja za prodaju ili zakup zapuštene rezidencije Josipa Broza Tita u Kumrovcu, Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) do kraja ovog mjeseca trebao bi formalizirati ‘stavljanje u funkciju državne imovine’ započeto kada su potencijalni investitori bili pozvani da iskažu interes za nekretnine u Kumrovcu – bivšu Političku školu, Spomen-dom boraca NOR-a i Titovu rezidenciju.

I dok su u DUUDI-ju bili iznimno zadovoljni iskazanim interesom za Goli otok, za koji je do polovice rujna pristiglo dvadesetak ponuda, o interesu za državnu imovinu u rodnom mjestu maršala u DUUDI-ju znakovito šute. Tako se na službenim stranicama Državnog ureda može saznati samo to da je interes iskazalo sedam pojedinaca i tvrtki zainteresiranih za edukacijski centar, međunarodnu akademiju znanosti i umjetnosti, ali i za muzej, odnosno memorijalni centar u sklopu jeftinog socijaldemokratskog show business projekta ‘Josip Broz Superstar’, iza kojeg stoji Damir Ciglar, suvlasnik jedne zagrebačke reklamne agencije koji ima i potporu općine Kumrovec, Muzeja Hrvatskog zagorja i županijskih vlasti.

No ovaj projekt, koji ima i načelnu potporu Ministarstva kulture i kumrovečkog zeta, ministra Siniše Hajdaša Dončića, jednog od najliberala među socijaldemokratima, sada bi mogao zapeti na natječaju DUUDI-ja. Državna nekretnina bila je stavljena na bubanj bez procjene vrijednosti i tek su prije mjesec dana sudski vještaci izašli na teren. Prema njihovom dopisu, mjesečni najam oko 700 četvornih metara zapuštene Titove rezidencije iznosio bi čak 23.000 kuna ili 33 kune po kvadratu. Pribroje li se tome i troškovi koje bi potencijalni investitor ili zakupac trebao platiti za obnovu pripadajućeg arboretuma i zapuštenog objekta, što bi, prema studiji Ministarstva kulture, stajalo oko deset milijuna kuna ili tri do pet milijuna kuna minimalno, jasno je da je Titova rezidencija preskupa i neisplativa potencijalnim investitorima.

Usporedbe radi, DUUDI je na nedavnom natječaju za zakup poslovnog prostora u centru Zagreba nudio i kvadrat lokala za 44 kune bez ikakve potrebe za ulaganjem u obnovu. Na naša pitanja o ukupnoj procijenjenoj vrijednosti rezidencije i cijeni najma iz DUUDI-ja nismo dobili konkretne odgovore.

- Priprema se natječaj za nekretninu pod rednim brojem 88. Kulturni centar. Treba istaknuti kako na javni natječaj može pristupiti s ponudom tko god je zainteresiran za navedenu nekretninu, jer program ‘Projekti 100’ nije imao obvezujući, već savjetodavni karakter - zaključuju u DUUDI-ju.

Savjetodavni karakter ima i poruka Dragutina Ulame, načelnika Kumrovca.

- Prema svemu sudeći, u DUUDI-ju nemaju dovoljno ljudi ni dovoljno educiranih da rješavaju probleme - zaključuje Ulama, koji ipak smatra da bi oživljavanje rezidencije doprinijelo lokalnoj zajednici.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više