Novosti

Manjinski zastupnik

Zašto kod nas ne prekidaju utakmice?

Kod nas se utakmice ne prekidaju radi pjevanja i povika koji se mogu okarakterizirati kao govor mržnje, a trebale bi zbog nas i našeg društva, a ne zbog Europe, rekao je Boris Milošević

Iluks139abmahbuz6307s1r6g3s

Jedan od ispada mržnje navijača (foto Ivo Čagalj/PIXSELL)

U sklopu saborskih slobodnih tema SDSS-ov Boris Milošević govorio je o zločinima iz mržnje i govoru mržnje.

- Važno je osvijestiti koliki je mržnja društveni problem te kako je taj problem važno prevenirati, procesuirati i kazniti; na govor mržnje se ne smijemo naviknuti, da nam on postane nešto normalno i svakodnevno, prema njemu ne smijemo biti indiferentni. Ponekad mi se čini da se kao problem označavamo mi koji na takve situacije upozoravamo, a ne da je problem uzrok koji do njih dovodi ili posljedice koje uslijed toga nastaju - rekao je Milošević i naveo da je povod njegovom izlaganju nedavni mrzilački grafit u Zadru: ‘Zakolji Srbina, izvadi mu organe, jer su u kvartu mačke gladne’.

- Grafiti mržnje na zadarskim ulicama nisu novost i, nažalost, nisu rijetkost, a ovaj posljednji je posebno ogavan. Uznemirujuće je to što komunalna redarska služba za njega nije doznala od građana, nego putem medija. Netko iz komunalnog društva medijima je izjavio da građani inače prijavljuju takve stvari, ali da im se radi tog grafita nije nitko javio. To je posljedica toga što se građani sve više navikavaju na takve situacije i što ne reagiraju. Oguglali su, pa sve manje obraćaju pažnju na grafite ‘Ubij Srbina’ ili slične. A kada se to događa, onda više nemamo samo komunalni problem ili samo pravosudni problem, to postaje strukturnim problemom društva. Isto je i s povicima na utakmicama koje možda ne čuju televizijski komentatori ili uzvanici na stadionskim tribinama, dok ostali koji gledaju čuju, ali ih smatraju dijelom navijačkog folklora, pa im ne smetaju. No takvo što bi svi trebali svi čuti i to bi trebalo svima smetati, čak i sucima koji sude utakmice i koji imaju jasna pravila o tome kako postupiti u takvim situacijama – kazao je zastupnik, pa naveo nedavni primjer tokom utakmice engleske i bugarske reprezentacije koju je hrvatski sudac dvaput prekidao radi rasističkih povika i nacističkih pozdrava iz publike.

- Kada je neka domaća nogometna utakmica prekinuta zbog sličnih razloga? Jedno, još 2014., ali to je bila iznimka, a ne pravilo! Kod nas se utakmice ne prekidaju radi pjevanja i povika koji se mogu okarakterizirati kao govor mržnje, a trebale bi i to zbog nas i našeg društva, a ne zbog Europe – mišljenja je Milošević. Izvještaj Vijeća Europe za razdoblje od 2012. do 2017. godine pokazuje da je govor mržnje u Hrvatskoj eskalirao, ponajviše prema Srbima, LGBTQ osobama i Romima.

- Kakvo će tek onda biti između 2017. i 2020!?! Problem je što zločini iz mržnje kod nas ostaju neprepoznatima i neadekvatno procesuiranima te je krajnje vrijeme da se i kao Sabor i kao društvo počnemo time ozbiljno baviti – završio je zastupnik svoje izlaganje na temu govora mržnje.

Povišica od 6,12 posto je razumna

Raspravljajući o Vladinu godišnjem izvještaju, Milorad Pupovac je apostrofirao višemjesečne prijepore o udovoljavanju zahtjevima javnih službi u zdravstvu, školstvu i policiji.

- Vlada predlaže da sljedeće godine uslijedi povišica od 6,12 posto u tri poteza i mislimo da je to u ovom trenutku razuman prijedlog, jer njime nitko neće biti segregiran. Tako nećemo imati ni nove zahtjeve prema Vladi, jer se prijedlog odnosi na sve. Također, to Ministarstvu omogućuje da razmotri mogućnosti ispunjenja tog zahtjeva s obzirom na dinamiku punjenja proračuna. Time se odustaje od planiranog smanjenja stope PDV-a, jer pritom zahtjev ne bi mogao biti ispunjen – rekao je, pa se osvrnuo na koeficijente zaposlenih u javnom sektoru, zaključivši da valja poboljšati radnu klimu i stvoriti ozbiljniju pravednost među ljudima koji u njemu rade.

- Značajno je povećano ugovaranje sredstava iz EU-fondova, no moramo vidjeti koliko je ono bilo u npr. poljoprivredi, odnosno u kojoj je mjeri pridonijelo povećanju poljoprivredne proizvodnje i u kojim sektorima te koliko su ta sredstava pomogla trajnosti proizvodnje onoga za što su povučena. Ali da to ne radimo zbog Bruxellesa, nego stoga što nam je poljoprivreda, uz turizam, ključna privredna grana – rekao je Pupovac.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više