Novosti

Rabljena sedmica

Marićev bijeg

Tjedan u kojem se pričalo o mailu Milanovićeve žene i ukidanju mjere roditelj odgojitelj upotpunjen je ostavkom ministra financija

Large rabljena

Kazao da odlazi iz osobnih razloga – Zdravko Marić (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Ministri

Baš dinamičan tjedan. Naumili smo početi s mailom predsjednikove žene ravnateljici škole koju pohađa njezin sedamnaestogodišnji sin, kad je stigla vijest o kadrovskoj novosti u aktualnoj vladi – odlazi Zdravko Marić, ministar financija. U prvim informacijama navodi se da je Marićev odlazak uzrokovan osobnim razlozima, što bi značilo da ulogu kreatora ovog redizajna ministarske postave nema Uskok kao nekidan kad je iz Vlade najurio tri osobe – Borisa Miloševića, Josipa Aladrovića i Darka Horvata kojeg je još i strpao u pritvor. A što se sve krije iza Marićevih osobnih razloga, doznavat će se narednih dana, tjedana, mjeseci... O svojoj odluci navodno je obavijestio Plenkovića prije nekoliko tjedana i, također navodno, nikome iz Vlade nije otkrio kamo će. U prvim reakcijama opozicija zaziva nove izbore, a iz vlasti će vjerojatno poručiti da će sada biti još jači, premda će, ne treba ni u to sumnjati, hvaliti Marićev doprinos. Nedavno je reaktualizirana nekoliko mjeseci stara afera u kojoj smo doznali da je u lipnju 2019. godine Marić s obitelji smještaj u luksuznom hotelu Bellevue u Malom Lošinju platio svega 291.20 eura, premda je prava cijena tri puta viša. On je pokušavao objasniti da to ni na koji način nije utjecalo na njegovu neovisnost. Inače, hotel je u vlasništvu poduzetnika povezivanih s ruskim kapitalom. Novi ministar financija je Marko Primorac koji je Kolindi Grabar-Kitarović tokom njezina predsjedničkog mandata davao gospodarske savjete, a bio joj je i koordinator Vijeća za gospodarska pitanja. Primorac i supruga bili su u grupi od 14 privilegiranih koji su se polovicom veljače 2019. godine na zagrebačkom Rebru cijepili protiv Covida-19 preko reda. Godinu kasnije, od portala Index tražili su uklanjanje vijesti o tome. Pravi čovjek za Vladu. Primorčevu suprugu Iskru Plenkovićeva vlada postavila je u travnju prošle godine na čelo Središnjeg registra osiguranika. Zapravo je nije postavila, nego ostavila, povjerila joj drugi mandat, prvi joj je dala u travnju 2017. godine, a u svibnju 2020. postavila ju je i na mjesto predsjednice Upravnog vijeća zagrebačkog KBC-a.

 

Mama

Ambiciozni roditelji, nervozna djeca, školstvo u raspadu... o tome i srodnim temama razglaba se danima, otkako je javnost doznala za mail predsjednikove supruge Sanje Musić Milanović upućen ravnateljici škole njezina sina. Predsjednikova supruga bila je nezadovoljna četvorkama iz matematike i latinskog zaključenim njezinu sinu, odlikašu, a u podužem mailu, koji nećemo citirati jer bi progutao dobar dio rubrike, poručuje ravnateljici da je i pisanim putem obavještava "o mnoštvu nepravilnosti koje su vezane uz rad predmetne nastavnice matematike", pa navodi da je, "predmetna nastavnica matematike" nekoliko tjedana izostajala zbog stručnog ispita, a škola nije osigurala zamjenu, da je po njezinu povratku pisano provjeravano "neodržano gradivo", da je grešku pri postavljanju zadatka u pisanoj provjeri riješila postavljanjem novog zadatka, da je na godišnji otišla 17. lipnja, "na dan kada imaju predzadnji sat matematike", da je na zadnjem satu učenike pustila ranije i sve tako i u tom stilu. Slijedi ključna rečenica: "Želim biti jasna da niti jednom nisam ni usmeno, a niti sada pismeno zatražila da se ocjena zaokruži na odličan, samo tražim objašnjenje za sve uočene nepravilnosti koje učenike zakidaju kako u znanju, tako i ocjenama, a za što nisu krivi i na to nisu mogli utjecati ni oni, niti mi roditelji." Ipak, njezinu i predsjednikovu sinu već zaključena četvorka povišena je na peticu. I to ne samo iz matematike, nego i iz latinskog, inače nespomenutog u pismu. I tu negdje je začeta polemika o naravi pisma: je li ono uobičajena, čak i poželjna, roditeljska reakcija na nepravilnosti u nastavi ili pritisak moćne osobe na školu, je li u školi zaista bilo propusta u organizaciji nastave, je li trebalo mijenjati već zaključene ocjene... Iz resornog ministarstva najaviše inspekciju.

 

Tata

Oglasio se, naravno, suprug, otac i predsjednik Zoran Milanović. "Utjecaj moje supruge je nikakav. Ona radi na nekom odjelu, ali je supruga predsjednika. Ja sam za to da roditelji komuniciraju s nastavnicima na ovakav način, da ne zove Jandrokovića da radi to za nju. Ja sam bio svim srcem za to da Marko ide u privatnu školu, to je inače posljednja opcija, ali kad si u ovakvoj situaciji, onda je to zaštita. Onda te na zub uzme banda koja te difamira kao mene u zadnjih pet godina i tijekom dva izborna kruga. Naš mlađi sin ima 17 godina, to više nije dijete, on je već odavno sazrio, da je to meni mama napravila kad sam imao 17 godina, ja bih poludio, ali mama je mama. Ja sam malo čudno gledao na ove koji imaju sve petice, pa i na svog sina. Inače, moj sin je stipendist Grada Zagreba i Sportskog saveza. Ne znam zašto je Sanja to imala potrebu istjerivati na ovakav način, sad ja za to odgovaram", poručio je, uz ostalo, Milanović. Kazao je i da je Ana Hanžeković Krznarić, vlasnica Jutarnjeg lista, nazvala njegovu ženu i najavila joj objavu članka. Iz kompanije Hanžeković Krznarić uzvratili su da im je vlasnica samo odgovorila na poziv Musić Milanović.

 

Roditelj

A Visoki upravni sud ukinuo je odluku Grada Zagreba o ukidanju mjere roditelj odgojitelj, donesene u vrijeme vladavine Milana Bandića. "Razočarani smo odlukom suda i dalje ćemo vidjeti koja su nam pravna sredstva da se to promijeni. Ostavljen je manevarski prostor da se odluka promijeni. Mi ne možemo imati situaciju da više od pola milijardi sredstava imamo zamrznuto", rekao je prvi čovjek Zagreba, dok su sa suda poručili da su cijevi koje je Grad Zagreb "želio postići donošenjem osporavane mjere legitimni", ali ono što su uradili nije razmjerno željenom cilju. Mjera je jamčila mjesečna bruto primanja, u iznosu prosječne hrvatske neto mjesečne plaće, roditelju koji se brine za najmanje troje djece, pod uvjetom da minimalno jedno od njih u času ostvarivanja prava nije krenulo u osnovnu školu.

 

Gradonačelnik

Paklene vrućine, ostavka ministra financija, mail Sanje Musić Milanović, ukidanje mjere roditelj odgojitelj... potisnuli su drugi krug izbora za splitskog gradonačelnika u tko zna koji plan. U njemu će se odmjeriti Centrov Ivica Puljak i Zoran Đogaš, neovisni u službi HDZ-a. Puljak je favorit na izborima, kojima će se nastaviti trend niske izlaznosti.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više