Novosti

Kratko & jasno

Marija Zurnić: Arhiv o radničkim borbama biće zajedničko dobro

Internetskim video arhivom o privatizaciji i radničkoj borbi na prostoru bivše Jugoslavije želimo uspostaviti otvorenu i javno dostupnu bazu video materijala o privatizaciji i radničkim borbama, kaže istraživačica i voditeljica projekta Marija Zurnić

Large zurnic

Kako ste došli na ideju da osnujete online video arhiv privatizacije i radničke borbe na prostoru bivše Jugoslavije?

Ideja nam je bila da pružimo podršku društvenim pokretima i inicijativama koje rade na artikulisanju otpora neoliberalnom prekrajanju svetske i regionalne stvarnosti, tako što ćemo uspostaviti otvorenu i javno dostupnu bazu video materijala o privatizaciji i radničkim borbama koje su pratile ove procese na prostoru bivše Jugoslavije. Arhiv će, kao važan resurs za istraživanje i edukaciju, biti javno dostupan na internetu i besplatan za korišćenje.

Koji je cilj takvog bilježenja povijesti progresivnih pokreta?

Želimo da ovaj video materijal, kako dokumentarnog tako i filmskog karaktera, omogući povezivanje iskustava iz savremene istorije sa društvenim previranjima bliske budućnosti. Smatramo da će arhiv biti veoma bitan resurs aktivistima, umetnicima i istraživačima, ne samo u regionu već i znatno šire. Korišćenje ovog video materijala u kulturnom, društvenom i političkom radu doprineće boljem razumevanju trenutnih društveno-ekonomskih tendencija i geopolitičkih prestrojavanja tokom poslednjih decenija.

Na koji način štrajkove i privatizaciju percipira zvanična javnost na ovim prostorima?

Već danas smo svedoci kapitalističke revizije savremene istorije koja privatizaciju i radničke borbe gura na marginu kolektivnog sećanja. Niko ne želi da se sećamo da je na našim prostorima početak privatizacije neraskidivo povezan sa građanskim ratom. Kada je 2000-ih privatizacija uzela maha i ogolila se kao organizovana pljačka društvene imovine od strane političke mafije, zvanična istina je glasila "tranzicija – proces nakon koga će nam biti bolje", a istina je da smo u tom procesu lišeni niza radnih i ljudskih prava, ali i da tranzicija nema kraja već se nastavlja kroz privatizaciju svega onoga što nam još nije do kraja oduzeto, poput obrazovanja, zdravstvene nege, vode, vazduha.

Tko sve može dati doprinos i kakvi video materijali će biti korisni za arhiviranje?

Arhiv razvijamo u saradnji sa različitim regionalnim aktivističkim grupama, sindikatima, kino-klubovima, filmskim radnicima, pojedincima učesnicima društvenih pokreta i drugim akterima, koji će ustupiti materijale iz svojih ličnih i kolektivnih arhiva, ali i preuzimati materijale. Na ovaj način nastao online arhiv video materijala o privatizaciji i radničkim borbama biće zajedničko dobro regionalnih progresivnih pokreta, resurs za istraživanje i edukaciju, mesto susreta učesnika i svedoka organizovanog radničkog otpora privatizaciji sa onima koji će učiti i istraživati ove materijale. Najrazličitiji materijali mogu biti deo arhiva: dokumentarni filmovi, sirovi dokumentarni snimci, sirovi materijali za filmove koji su završeni, ali i za one koji nikada nisu završeni, prilozi iz medija, snimci tribina, intervjui, igrani materijal itd. Zainteresovani mogu kontaktirati KK Barut mejlom na kinobarut@gmail.com ili preko FB stranice Kino klub Barut.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više