Novosti

Kratko & jasno

Matija Kroflin: Vlada ne nudi dovoljno

Vlada odbija bilo kakav razgovor o indeksaciji plaća za iduću godinu te nudi povećanje plaće od samo dva posto za cijelu godinu, bez obzira što trenutne projekcije govore da će rast inflacije i iduće godine biti na razini šest do sedam posto, kaže pomoćnik glavnog tajnika Sindikata znanosti

Large intrigator  mini

(foto Goran Stanzl/PIXSELL)

Kako ocjenjujete ovotjedne pregovore sindikata zaposlenih u javnim i državnim službama s Vladom?

Pregovori nisu završili dogovorom jer Vlada nije napravila primjeren pomak u odnosu na svoju zadnju ponudu o povećanju plaća za četiri posto od listopada i dva posto od travnja. Svi sindikati javnih službi, odnosno njihova kolektivna tijela i članovi, odbili su zadnju ponudu Vlade te su zatražili rast plaća od osam posto od listopada, pet posto od siječnja 2023. i indeksaciju plaća za 2023. godinu. Vlada se nije na ovom zadnjem sastanku adekvatno približila tim zahtjevima. Korigirala je ponudu na način da je povećala iznose božićnice i regresa za po 250 kuna i dara za djecu za 150 kuna, što su jednokratne isplate, dok je po pitanju plaća napravila iskorak jedino u tome što je povećanje osnovice za 2023. pomaknula sa travnja na siječanj 2023. godine.

Kako će na ponudu odgovoriti sindikati odnosno njihovi članovi?

Sindikati su odmah istaknuli kako je riječ o neadekvatnom pomaku pozicije Vlade i kako je to daleko od zahtjeva naših članova. Kada bismo prihvatili ponudu Vlade osnovica bi ove godine prosječno, na razini svih 12 mjeseci porasla 3,3 posto, dok plaće zaposlenih u privredi rastu 10 posto, a na razini godine toliko će minimalno rasti i prosječne cijene. Cijene nekih egzistencijalnih dobara poput kruha, brašna, krumpira, mlijeka, dizela rastu u prvih devet mjeseci za 30 do 40 posto u odnosu na isti period prošle godine. Sukladno svemu navedenom, ponuda Vlade, originalna, ali i ova korigirana nije u skladu s okolnostima u kojima žive naši članovi. Da bi stvar bila još gora, Vlada a priori odbija bilo kakav razgovor o indeksaciji plaća za iduću godinu te nudi povećanje plaće od samo dva posto za cijelu godinu, bez obzira što trenutne projekcije govore da će rast inflacije i iduće godine, ako dođe do njenog usporavanja, biti na razini šest do sedam posto. Dakle, Vlada nam i za iduću godinu nudi realan pad plaća. To nije prihvatljivo i čudi nas da to Vlada ne razumije.

Kako postići da Vlada počne vrednovati radnike s obzirom na niske plaće i inflaciju?

Sindikati se mogu boriti za pregovaračkim stolom, što i kontinuiramo radimo. Kada su pozicije Vlade i interesi članova zaposlenih u javnim službama toliko razdvojeni da za stolom nije moguće pronaći dogovor, onda je ključno djelovanje naših članova. Kroz njihovu potporu na terenu, u prosvjedima ili eventualnim štrajkovima, sindikatima se jača pregovaračka pozicija za stolom s Vladom i daje vjetar u leđa da ustraju na postavljenim ciljevima. Dakle, ključno je koliko su se sami radnici spremni boriti za sebe, o tome ovisi naš zajednički uspjeh i finalna materijalna i društvena pozicija naših članova.

Najavili ste sindikalne akcije?

Sindikati će sukladno svojim internim procedurama donijeti odluku o novoj ponudi Vladi te se nakon toga dogovoriti o daljnjim akcijama. S obzirom na poziciju Vlade u ovom trenutku, one su vrlo vjerojatne.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više