Novosti

Kronika

Meђaши и свeдoци истoриje

Збoрникoм рaдoвa Maтицe српскe из Нoвoг Сaдa, o чeму je прeдaвaњe oдржaнo у Oсиjeку, жeли сe oсвeтлити пeриoд српскe истoриje oд 1848. дo 1918., крoз пoлитичкe прoцeсe и пoлoжaj српскoг нaрoдa у Хaбзбуршкoм цaрству и тaдaшњa дeшaвaњa у култури

Large 2

Istoričari iz Matice srpske u Osijeku

U Crkvenoj sali Srpske pravoslavne crkvene opštine Osijek, 28. oktobra održano je predavanje o Zborniku radova Matice srpske iz Novog Sada "Srbi u Ugarskoj 1848. – 1918. od Majske do Velike narodne skupštine".

Zbornik su predstavili gosti iz Matice srpske generalni sekretar dr. Milan Micić, mr. Dragan Tubić i dr. Branislav Popović. Zbornik se sastoji iz dva dela. U prvom delu zabeležene su svečane besede u okviru centralnog obeležavanja 170. godišnjice Majske skupštine 1848. godine, održane u Sremskim Karlovcima 2018. godine i onoga "Majska skupština u svom i našem vremenu" prof. dr. Ljubomirke Krkljuš održane u Matici Srpskoj također 2018. Drugi deo Zbornika čine saopštenja s naučnog skupa "Srbi u Ugarskoj 1848. -1918. od Majske do Velike narodne skupštine" održanog u Matici Srpskoj 2018. godine u okviru obeležavanja 100. godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji i 170. godišnjice Majske skupštine.

U Zborniku je objavljen 21 rad iz različitih naučnih disciplina. Nakon predstavljanja Zbornika svoj rad je predstavio mr. Dragan Tubić koji je govorio o razvoju i nastanku Matice srpske, a dr. Branislav Popović predstavio je zajedničko istraživanje "Matica srpska i prisajedinjenje" govoreći o Velikoj narodnoj skupštini i ujedinjenju te stvaranju Kraljevine SHS.

Dva velika događaja, Majska skupština i Velika narodna skupština, međaši su ali i svedoci celokupne borbe srpskog naroda za identitet i slobodu, a epilog je bila Velika narodna skupština održana u Novom Sadu kada su pobedila načela jednakosti i ravnopravnosti. Ideja Matice srpske je da ovim Zbornikom osvetli period srpske istorije od 1848. do 1918. godine, kroz političke procese i položaj srpskog naroda u Habzburškom carstvu i kroz sva tadašnja dešavanja u oblasti kulture, kako bi se taj važan deo srpske istorije sačuvao od zaborava.

Na kraju programa prisutnima se prigodnim rečima obratio osječki paroh, protojerej Aleksandar Đuranović, a programu kojem je prisustvovalo 50-tak članova i gostiju, prisustvovali su potpredsednica SKD Prosvjeta Radmila Latas i član Glavnog odbora Dejan Jeličić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više