Novosti

Stogodnjak

Borba da se silom vrati na prijestolje

22. 10. – 29. 10. 1921: Posljednji austrijski car i hrvatsko-ugarski kralj Karlo IV., koji je naslijedio Franju Josipa, i koji se 1918. morao odreći prijestolja, iz izbjeglištva u Švicarskoj, u pratnji najgorljivijih pristaša, otputio se vlakom prema Budimpešti

Large stogodnjak

Karlo IV. (foto Wikipedija)

Izrečena je presuda atentatoru Aliji Alijagiću i petorici pomagača, optuženih da su u Delnicama organizirali, a potom i ubili ministra Milorada Draškovića. Atentator Alijagić osuđen je na smrt vješanjem, Rodoljub Čolaković, Dimitrije Lopandić i Nikola Petrović na po 15 godina, Stevo Ivanović na dvije godine robije, dok je Nebojša Marinković, zbog nedostatka dokaza, oslobođen. Presudu je predsjednik raspravnog vijeća dr. Aleksandar Vaić izrekao u prepunoj sudskoj dvorani. O atmosferi zagrebačke Novosti pišu: Alija Alijagić je saslušao izricanje smrtne kazne potpuno miran. Čolaković i Lopandić su presude saslušali veselo, dok su Ivanović i Petrović cijelo vrijeme bili potišteni. Nebojša Marinković, koji je oslobođen svih optužbi, nije pokazao nikakvu veselost… " Obrazloženje presude bilo je vrlo kratko. U njemu je navedeno da je "sud stekao potpuno uvjerenje da su osuđenici odista postupali u smislu komunističkog programa o kojem su govorili u istrazi i na sudu i po njemu izveli čine u Beogradu i Delnicama…"

 

Posljednji austrijski car i hrvatsko-ugarski kralj Karlo IV., koji je 1916. na prijestolju naslijedio Franju Josipa, i koji se 11. 11. 1918. morao odreći prijestolja u Austriji, a dva dana kasnije i prijestolja u Hrvatskoj i Ugarskoj, iz Švicarske je, gdje se nalazio u izbjeglištvu, iznenada avionom stigao, u garnizon u Šopronju, a zatim se vlakom, u pratnji svojih najgorljivijih pristaša, otputio prema Budimpešti. Mnoga evropska glasila govore da je riječ o puču, Karlovoj posljednjoj borbi na život i smrt, borbi da se silom vrati na prijestolje… "Karlo je stigao aeroplanom sa ženom Zitom u Šopronj, pa iz toga proizlazi da je njegov povratak već dugo pripreman. General Hegedus obratio se govorom šopronjskoj posadi, pozivajući je da položi zakletvu Karlu, što je ona i učinila. Vojska je u punoj ratnoj spremi… Karlisti govore da Karlo neće mađarski teritorij napustiti niti na zapovijed vlade, a ni na kakvu zapovijed izvana…" Novine zatim javljaju da se Karlo iz Šopronja s tri vlaka – svojim i dva s vojskom – uputio prema Budimpešti, ali da tamo nije stigao, jer su Karlovi protivnici razorili prugu kod mjesta Komarna i tako ga onemogućili da doputuje u glavni grad. Zbog neposredne ratne opasnosti proglašena je mobilizacija u Jugoslaviji, Rumunjskoj, Poljskoj i Češkoj.

 

Iz Beograda saopćenje "da je u toku opći pregled invalida u cijeloj državi kako bi se utvrdilo koliko je među njima lažnih… Pregled će trajati dva do tri mjeseca…"

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više