Novosti

Društvo

Симбoл грaђaнствa

У Oсиjeку прeдстaвљeнa je књигa "Пoрoдицa Дунђeрски – грaђaнскa културa српскe Вojвoдинe", o пoрoдици зeмљoпoсeдникa и индустриjaлaцa кoja je билa симбoл грaђaнствa нaстaлoг у Хaбсбуршкoj мoнaрхиjи

Large porodica %c4%87irilica

Predavači iz Novog Sada

U Crkvenoj sali Srpske pravoslavne crkvene opštine Osijek održano je predstavljanje knjige "Porodica Dunđerski – građanska kultura srpske Vojvodine". Program je realizovan u sklopu saradnje SKD Prosvjeta, pododbor Osijek i Matice srpske iz Novog Sada. Predstavilo se troje eminentnih predavača iz Novog Sada.

Zbornike radova sa naučnog skupa u Srbobranu, u kome je zastupljeno 27 autora, osječkoj publici su predstavili upravnica poslova Matice srpske dr. Jelena Veselinov, dr. Aleksandra Novakov i dr. Vladan Gavrilović. Zbornik radova "Porodica Dunđerski – građanska kultura srpske Vojvodine" je istraživanje o porodici Dunđerski i njenom značaju za nacionalnu istoriju i kulturu.

Porodica je obeležila skoro vek i po u Vojvodini. Porodica Dunđerski je simbol tog vremena, i simbol građanstva koje je autohtono, koje je nastalo u okviru Habsburške monarhije. Dunđerski nije bila samo porodica zemljoposednika i industrijalaca nego je imala ogroman društveni i kulturni uticaj. Delovala je na širokom planu kroz svoj humani rad, i kulturu na raznim poljima.

Daleke 1919. godine imala je 16.000 katastarskih jutara zemlje, četiri dvorca, dve fabrike piva i fabriku tepiha. Tokom 19. veka u Novom Sadu je gradila pozorište. Urušavanje je započelo u vreme Kraljevine Jugoslavije tokom agrarne reforme, a pad je doživela u Jugoslaviji 1945. godine kada su joj tadašnje vlasti oduzele svu imovinu.

- Verujemo da ćemo uspeti da vratimo imovinu koja pripada zadužbini Bogdana Dunđerskog pod upravom Matice srpske - rekla je dr. Jelena Veselinov.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više