Novosti

Stogodnjak

Najbrže saobraćajno sredstvo ministarstva saobraćaja

12. 11. – 19. 11. 1921: Automobil je najvećom brzinom jurio iz Knez Mihailove ulice prema Slaviji, ne poštujući signale. Pred hotelom 'Moskva' pregazio je hotelskog vratara. Vozač Petar Meljak radio je u ministarstvu saobraćaja

Large stogodnjak

(foto Wikipedia)

"Bili su nekad najmoćniji gospodari svijeta, ali posljednja dva vijeka donosila su Habsburzima poraz za porazom, dok naposljetku nismo dočekali i dane našeg oslobođenja i uskrsa. Karlo Habsburg je očekivao da će njegov povratak u Mađarsku izazvati zanos i oduševljenje ne samo u mađarskom narodu, nego i u Beču i u čitavoj Austriji i da će svugdje buknuti monarhistički ustanak. Nije vjerovao u mogućnost mobilizacije u Češkoj i Jugoslaviji, mobilizacije koja bi se usudila pokrenuti protiv nekada tako silnog vladara… Sudbina Habsburgovaca ja danas zapečaćena. Nema sile da ih vrati, ni čovjeka da ih žali. Radi se još samo o jednom: o razoružanju Mađarske u smislu mirovnoga ugovora…" pišu zagrebačke Novosti a u povodu neuspjelog puča Karla IV. i njegove internacije.

 

"Nešto slično", pišu novine, "zabilježeno je samo u filmu, i to možda isključivo u onom amerikanskom. A dogodilo se sada u Beogradu, prošle subote. Jedan automobil najvećom brzinom je jurio iz Knez Mihailove ulice prema Slaviji, pritom ni na jednom mjestu ne poštujući signale. Pred hotelom 'Moskva' auto je pregazio hotelskog vratara Živojina Jovanovića. Umjesto da stane, vozač automobila je još više ubrzao. Očevici su sve vidjeli i zapisali registarski broj vozila. Žandari su odmah krenuli za njim, ali on je i dalje uspješno bježao. Pritom je naletio na jedan fijaker i prevrnuo ga, pa su iz njega ispali fijakerist i dvoje putnika – jedan gospodin i jedna gospođa. Sve troje su teško ozlijeđeni, a i jedan od konja je slomio nogu… Zajedno sa žandarima u potjeru se dalo više desetaka prolaznika. Tek negdje izvan grada uspjelo im je da prepriječe put automobilu, a vozača uhvate. Kad su ga žandari legitimirali ispostavilo se da se zove Petar Meljak i da radi u ministarstvu saobraćaja. Štoviše, i automobil je bio vlasništvo istog ministarstva…" Na kraju novine ironično primjećuju: "To je vjerojatno najbrže saobraćajno sredstvo našeg ministarstva saobraćaja."

 

U Osijeku je uhapšen Nijemac Ludwig Schwartz (39), ženidbeni varalica iz Nove Gradiške. U kratkom vremenu prevario je četiri žene, obećavši im brak, iako je već bio oženjen. Zaručivao se u Vinkovcima, Osijeku i Pečuhu, a od zaručnica je uspio izmamiti poprilično novca, te više odijela, rublja… Naravno, niti jedna od prevarenih žena nije znala za onu drugu. Kad je konačno uhvaćen prispio je pred raspravno vijeće osječkog suda, gdje se odigrala i prava ljubavna drama. Prevarene žene su svojem nesuđenom suprugu htjele sve oprostiti, ali samo uz uvjet da ih oženi. Schwartz je osuđen na dvije godine teške tamnice.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više