Novosti

Stogodnjak

Tajno dopisivanje komunista

26. 11. – 3. 12. 1921: Komunistički trojac Kosta Novaković, Triša Kaclerović i Milan Pupić u zatvoru u Požarevcu razmjenjuje neuobičajeno mnogo knjiga. Kad su riječi u njima logički spojene ispostavilo se da se radi o šifriranim porukama

Large 11stogodnjak

Triša Kaclerović i Kosta Novaković (foto Wikipedia)

Nastavlja se trakavica oko Karla IV. Habsburškog. On je već prognan s kontinenta i nalazi se, zajedno s porodicom, u internaciji na portugalskom otoku Madeira, u Atlantskom oceanu. Na pitanja nekih novinara, upućena francuskom ministarstvu vanjskih poslova, koliko je istine u vijestima da im je na konferenciji predstavnika Velika antante određena godišnja apanaža u iznosu od 15.000 funti sterlinga, stigao je odgovor samog ministra: "Konferencija poklisara nije uopće odredila nikakvu stalnu brojku i uopće nije razmatrala pitanje kako se ima trošak za habsburšku porodicu podijeliti na nasljedne države srednje Evrope. U načelu je ipak konferencija uvjerena u to da su ove države dužne nadoknaditi troškove za boravak Habsburga na Madeiri. Međutim, neće se donijeti nikakav zaključak dok se ne obavi razgovor sa spomenutim državama." Sve to neke novine i ovako komentiraju: "Očito je dakle da velevlasti doista kane trošak za udoban život Habsburga na Madeiri svaliti na male srednjoevropske države. Petnaest hiljada funti sterlinga! Godišnja plaća sveučilišnog profesora u Engleskoj iznosi između 800 i 900 funti. Kakovu plaću, pokraj ovih predanih znanstvenih radnika, zaslužuje bigotna figurica jednog fizički i duševno degeneriranog i posve beskorisnog čovjeka kakav je Karlo Habsburg?"

 

Kakva je naša država? Na to pitanje odgovara u Novostima Dušan Nikolajević, predsjednik Jugoslavenskog novinarskog društva, pa uz ostalo kaže: "Umjesto da se jave nove, prave demokratske struje, rehabilitiraju se one koje su završile svoju karijeru… Ništa se nije uradilo na reformisanju zemlje... Odnos države i crkve, čovjeka i žene, poreski sistem, invalidsko pitanje – sve to stoji nedovršeno. Mi smo danas u moralnoj i materijalnoj krizi… Sva politika, vođena od ujedinjenja, danas bi, ako bude nastavljena bila više nego li zločin – bila bi izdajstvo historije…" kazao je uz ostalo Nikolajević.

 

Beogradska Politika donosi "senzacionalno otkriće o tajnom dopisivanju komunista Koste Novakovića, Triše Kaclerovića i Milana Pupića koji se nalaze u zatvoru u Požarevcu." Policiji je, naime, upalo u oči da zatvoreni komunistički trojac dobiva i razmjenjuje neuobičajeno mnogo knjiga, pa su te knjige detaljno pregledane. U njima je otkriveno više desetaka podvučenih riječi, što je odmah izazvalo sumnju da je riječ o tajnom dopisivanju. Kad su riječi logički spojene ispostavilo se da se doista radi o šifriranim porukama, kao što su, primjerice, "naša stvar stoji sjajno", pa "naši su omladinci na poslu", ili "Sima (Marković) i Pavle (Pavlović) rade neumorno" i sl.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više