Novosti

Politika

‘Medenom zemljom’ otvoren 17. Festival o ljudskim pravima

Direktor Human Rights Film Festival Petar Milat kazao je da se i HRFF, kao aktivistički orijentiran festival, mora zapitati kako prostore poput kina Europa ili Studentskog centra vratiti publici

Hrvatskom premijerom makedonskog dokumentarnog filma ‘Medena zemlja’ Tamare Kotevske i Ljube Stefanova prve decembarske večeri u zagrebačkom Kinu Tuškanac otvoreno je 17. izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF).

Obraćajući se publici u dupke punoj dvorani direktor i selektor festivala Petar Milat izrazio je žaljenje što se ni ovaj, kao ni drugi slični festivali, više ne odvijaju u dvorani Kina Europa. - Za zatvaranje Europe, kao i velikog broja drugih zagrebačkih kina, odgovorna je gradska vlast. Jedina osoba koja u Europi trenutno nešto gleda je čuvar koji promatra ekran svoga mobitela. Svi mi kojima je Europa bila dom moramo drugačije organizirati festivale, a nastala situacija nije katastrofalna samo za kina, distribuciju i filmsku proizvodnju, nego i za puno širi kontekst. I HRFF se, kao aktivistički orijentiran festival, mora zapitati kako prostore poput kina Europa ili prošle godine izgubljenog Studentskog centra vratiti publici, rekao je Milat.

Publika je aplauzom popratila i projekciju filma o vrsnoj i karizmatičnoj medarki Hatidži koja s majkom živi u pustom selu. ‘Medena zemlja’ makedonski je kandidat za Oskara i dobitnik više od 20 međunarodnih nagrada. Film bi početkom januara trebao krenuti u redovnu kino distribuciju.

Human Rights Film Festival traje do nedjelje, 8. decembra, a paralelno s glavnim filmskim programom, koji broji 25 naslova i prikazuje se u kinu Tuškanac, održavat će se i brojne tribine, okrugli stolovi i projekcije u Dokukinu KIC.

Ponedjeljak, 2. decembra, posvećen je masterclassu nagrađivanog srpskog redatelja Ognjena Glavonića i njegovom eksperimentalno-dokumentarnom filmu ‘Dubina dva’ o masovnoj grobnici u Batajnici, nadomak Beograda, po kojem je nastao njegov igrani film ‘Teret’. Ostalih će se dana u Dokukinu KIC održati tribina o političkoj komunikaciji i manipulaciji biračima, uz projekciju dokumentarnog filma ‘Na rubu’, panel diskusija o nasilju na porodu uz projekciju filma ‘U boli ćeš rađati djecu’, potom tribina o promjenama i izazovima u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama inspirirana akcijom Pravda za djevojčice te izbor egipatskih filmova.

Od dokumentarnih filmova izdvajaju se ‘Stieg Larsson – Čovjek koji se igrao vatrom’ koji portretira autora milenijske književne trilogije s fokusom na njegovu borbu protiv desnih ekstremista i neonacista; ‘Suđenje Ratku Mladiću’ kao ekskluzivan pristup iza kulisa suđenja ratnom zločincu i ‘Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld’ u kojem se pokušava otkriti istina o misterioznom padu zrakoplova i smrti generalnog sekretara UN-a Daga Hammarskjölda 1961. godine.

U utorak i srijedu s novim filmovima će se predstaviti autori mlađe generacije regionalnih filmaša: Ivan Salatić (‘Sinovi smo tvog stijenja‘), Ivan Marković (‘Centar’, ‘Od sutra počinjem da’) i Mate Ugrina (‘Prazni sati’) te cijenjena kineska dokumentarstica mlađe generacije Shengze Zhu s filmom ‘Present.Perfect‘. Hrvatsku premijeru imat će i novi film švedske dokumentaristice Anne Eborn ‘Transnistrija’.

Drugi dio festivalskog tjedna obilježit će projekcije nekih od najzapaženijih novih igranih i inovativnih filmova nagrađenih na cijenjenim međunarodnim festivalima: ‘Bit će vatre’ festivalskog miljenika Ólivera Laxea, ‘Vitalina Varela’ Pedra Coste nastavlja dokufikcijsku priču o redateljevoj muzi Vitalini, sredovječnoj udovici sa Zelenortskih otoka koja dolazi u Portugal tri dana nakon muževa pogreba i upoznaje se s njegovim tridesetogodišnjim pečalbarskim životom o kojem nije ništa znala; ‘Obojena ptica’ Václava Marhoula monumentalan je film snimljen po istoimenom kultnom romanu Jerzyja Kosińskog i donosi kontroverzan portret istočne Evrope na izmaku Drugog svjetskog rata.

Bit će prikazani i queer filmovi ‘Kraj stoljeća’ Lucia Castra i ‘Portret djevojke koja izgara‘ Céline Sciamma. U kategoriju ‘tihog festivalskog aduta’ spada prvijenac belgijskog redatelja Basa Devosa, ‘Ghost Tropic’, elegantan i zaokružen minimalistički film na križanju socijalne drame i meditativne poeme o neobičnoj nokturalnoj šetnji skromne i samozatajne čistačice.

Iz ekipe HRFF-a podsjećaju da je za projekcije od 19 sati nužno nabaviti besplatnu ulaznicu, dok se na ostale projekcije može i bez nje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više