Novosti

Društvo

Medicina po Duhu Svetom

Nakon prošlogodišnje odbijenice, Hrvatsko katoličko sveučilište nedavno je dobilo dopusnicu za novi studij medicine

N55xv4aj7ifktb9x8gb3zm3cus1

Stručnjaci za žensko zdravlje – Hrvatsko katoličko sveučilište (foto Goran Stanzl/PIXSELL)

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je Hrvatskom katoličkom sveučilištu (HKS) prije dva mjeseca, u mandatu bivše ministrice Blaženke Divjak, dopusnicu za novi studij medicine, doznaje portal Srednja.hr. I to nakon što je prethodne godine tom sveučilištu upućena odbijenica za osnivanje takvog fakulteta. Za osnivanje bilo kojeg studija u RH, rekla je za Novosti Anči Leburić sa splitskog Odsjeka za sociologiju, nužne su prethodne analize i obrazloženja o njegovoj potrebi i potencijalnoj učinkovitosti. Riječ je o složenom i dugotrajnom procesu koji može trajati i po nekoliko godina.

- Sjećam se da su se u tisku već javile neke polemične note o navedenom studiju medicine. Ako su dekani naših etabliranih medicinskih fakulteta u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku upućivali nekakve protestne note, onda to nije bilo dovoljno. Očito nisu bili zainteresirani za potencijalne drugačije ishode - rekla je Leburić i dodala kako je Hrvatska mala zemlja te da bi bilo relevantnije ulagati u postojeće medicinske studije.

Ipak, napominje da je HKS privatna i crkvena institucija te joj se ne može osporiti pravo da vlastitim kapitalom i znanjima razvija nove studije. Leburić drži da, ako se studiranje postavi na zdravim društvenim temeljima, u čijim će se okvirima promicati tolerancija, demokratičnost i neisključivanje drugih religija, nacija ili rase, onda se takvi studiji mogu organizirati za dobrobit svega onoga što promovira Ustav i na društvenim jednakostima za koje se zalaže. No navodi kako u službenim objašnjenjima HKS-a stoji: ‘Katolički identitet je kulturna i etička pozadina Hrvatskog katoličkog sveučilišta… U tom kontekstu, katolički identitet na HKS-u oblikuje se kroz nastavni i znanstveno-istraživački proces te kroz sve druge sveučilišne djelatnosti.’

- Za ilustraciju i usporedbu, podsjetit ću na najpoznatije katoličko sveučilište Loyola (SAD) u čijim se aktima naglašava kako je ‘otvoreno studentima svih religija i denominacija’ - kazala je Leburić.

Na pitanje što će ovaj novi studij značiti u okviru činjenice da je pristup pobačaju sve ograničeniji zahvaljujući prizivu savjesti koje promoviraju Katolička crkva i njoj bliske organizacije, Leburić tvrdi da neka ‘osjetljiva društvena pitanja ne bi trebalo politizirati’.

- Činjenica je i da se kontinuirano već duže vrijeme raspravlja i akcijski organizira (stajanjem na bolničkim vratima) po pitanjima pobačaja, pa se i u dnevnim, pogotovo u predizbornim vremenima, pitanje rasprave o pobačaju pretvaralo u eminentno političko pitanje pro et contra, što nam sve ukazuje da se na studiju medicinskoga tipa na HKS-u, a koji će otvoreno kreirati i razvijati isključivo jedan i jedinstveni tzv. katolički identitet, u takvim okolnostima istovremeno neće surađivati s drukčijim i različitim orijentacijama, stavovima i mišljenjima - zaključila je Leburić.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više