Novosti

Kultura

Mehmedinović počasni član Hrvatskog društva pisaca

Upravni odbor Hrvatskog društva pisaca za počasnog člana izabrao književnika Semezdina Mehmedinovića koji je zbog "krive" nacionalnosti izbrisan s popisa suvremenih autora koji će se predstaviti srednjoškolcima u Hrvatskoj

Large semezdin

Semezdin Mehmedinović (foto Matija Habljak/PIXSELL)

Nakon što je književnik Semezdin Mehmedinović na mala vrata ispao iz kruga pet odabranih književnika koji su uz posredstvo udruge Institut za promicanje čitanja svoju knjigu trebali ponuditi srednjoškolcima na ocjenjivanje te nakon što su od tog čina oprali ruke i Ministarstvo kulture i sam Institut, što Mehmedinovića kao nehrvatskog književnika nije vratilo na popis na kojem se u prvi mah našao, uz više članova žirija koji su stali uz njegovu stranu, podržao ga je i Upravni odbor Hrvatskog društva pisaca koji ga je izabrao za počasnog člana.

Podsjetimo, ideja je bila da srednjoškolci čitaju naslove suvremenih autora koje je izabrao stručni žiri, razgovaraju s piscima, dobiju njihove knjige besplatno te potom biraju onu koja im je najbolja. No, kao što su Novosti već pisale u nekoliko navrata, naizgled hvalevrijedan projekt, zahvaljujući kojem je dvjestotinjak hrvatskih srednjoškolaca trebalo dobiti priliku čitati književnost drugačiju od propisane lektire te kroz radionice naučiti razmišljati kritički, prometnuo se u prvorazrednu sramotu kojoj se još uvijek ne nazire kraj. Mehmedinović je izbačen s popisa autora zbog svoje nacionalnosti i jezika na kojem piše, i to nakon što su ga iz Instituta za promicanje čitanja prethodno bili obavijestili kako je njegova knjiga "Me'med, crvena bandana i pahuljica" jedno od pet izabranih djela koja će srednjoškolci čitati.

Iz HDP-a su  objavili ovu vijest, uz životopis autora i napomenu da je premijerno daleko najčešće objavljivao u Hrvatskoj. Inače, članovi Upravnog odbora HDP-a su Katarina Luketić, Ivan Sršen, Dorta Jagić (koja je zbog izbacivanja Mehmedinovića s popisa otišla iz žirija), Roman Simić, Boris Perić, Ivica Đikić, Marinko Koščec, Edi Matić i Ivana Rogar.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više