>

novosti logo

Mi Thompsoni

Još jedan od učestalih kulturnih ratova dvaju dominantnih političkih tabora, liberala i nacionalista, ovih se dana odvija u Šibeniku između privatnih ugostiteljsko-kulturnih poduzetnika i crkvenog poduzetnika, biskupa Ante Ivasa, o čemu opširnije pišemo na 6. stranici ovoga broja. Tim povodom oglasio se i Marko Perković Thompson, pjevač heavy mental i ustaških pjesama te dobitnik Porina za najveći hit godine ‘Samo je ljubav tajna dvaju svjetova’.

S obzirom na to da je biskup Ivas, između ostalih svojih govorničko-propovjedničkih uspjeha, ustupio svoju velebnu poeziju Thompsonu za jedan od njegovih napjeva (‘Maranata’), Marko Perković se osjetio pogođenim napadima na hiperaktivnog svećenika. Štoviše, Thompson šibenskog biskupa malne smatra kolegom iz benda, kao što je mecena Emil Tedeschi pridruženi član Pips, Chips i Videoclipsa.

‘Dragi prijatelji, u situaciji kada nam našeg dragog prijatelja, oca biskupa Antu Ivasa, napadaju fašistoidni ljevičari, isti oni koji godinama napadaju Thompsona, oni koji naše svećenike nazivaju ‘klerofašistima’ a nas katolike ‘klerotalibanima’, koji su se drznuli u izjavama da naš biskup nema pravo glasa, zbog nezakonite zarade dvojice ugostitelja predvode prosvjede protiv biskupa ispred biskupove kuće, oni za koje su hrvatski branitelji fašisti, mi kao i sam Thompson, dajemo puno podršku ocu biskupu Anti Ivasu i molimo dragoga Boga da mu u ovim neuobičajenim trenutcima za koje smo mislili da su ostali u smeću komunističke prošlosti, kad su povlašteni napadali naše svećenike, naše vrijednosti i svetosti koje želimo svjedočiti i živjeti, da mu podari snage i jakosti kako bi mogao kao i do sada uvijek svjedočiti ljubav prema Bogu i bližnjemu’, zajapurio se Thompson o thompsonima preko svog Facebook profila.

Pozornost javnosti izazvala je autorova smiona znanstvena analiza, obogaćena inovativnim politološkim klasifikacijama. No sve primatelje ove poruke, a posebice fanove nacionalističkog heavy mentalca, zacijelo je još više oduševilo Thompsonovo tituliranje samog sebe u trećem licu. Ovaj oprobani recept T. Merčepa, Ć. Blaževića, B. Glavaša i još nekih domaćih renomiranih govornika, Thompson je međutim nadmašio, povremeno se služeći i prvim licem množine.