Novosti

Politika

"Za dom spremni" nije čula samo policija

Premda su najavili da će snimati Thompsonov koncert u Karlovcu na kojem se skandirao ustaški pozdrav i nosile majice i šalovi s natpisom ZDS, policijski službenici kažu da nisu utvrdili prekršaje narušavanja javnog reda i mira, a ništa sporno ne vide ni u Ministarstvu kulture koje je pokrovitelj nastupa

Nije hrvatskoj policiji strano da se ponaša poput onih trojice mudrih majmuna od kojih je jedan prekrio rukama oči pa ništa ne vidi, drugi uši pa ništa ne čuje, a treći nos pa mu ništa niti smrdi niti miriše. Nije to strano ni Ministarstvu kulture i medija u kojem također po potrebi zatvaraju oči, uši i nos.

Zadnji primjer je koncert pjevača Marka Perkovića Thompsona, održan povodom Dana državnosti u karlovačkoj dvorani Mladost. Karte za manifestaciju teških nota koju pohode crnokošuljaši željni ustaškog pokliča "Za dom spremni" s pozornice u pretprodaji su koštale samo 50 kuna, s obzirom da je tvrtka Fest u okviru programa "Jer svirati se mora 2" dobila potporu Ministarstva kulture i medija od 80.000 kuna za ovaj koncert. Usput rečeno, za Thompsonovu priredbu u Splitu država je bila još darežljivija pa je uplatila 100.000 kuna.

Da se vratimo Karlovcu. Podsjetimo da su Novosti prošli tjedan izvijestile da je Thompsonov koncert protekao u znaku ustaškog pozdrava. "Za dom spremni" pisalo je na majicama i šalovima koje je nosio dio publike, a u jednom trenutku iz jednog dijela dvorane čulo se i skandiranje "Za dom", na što je drugi dio odgovorio "Spremni!" među kojima je bilo i onih s podignutom desnicom u zraku.

Da pojasnimo, ne radi se o usmenom svjedočenju nekoga kome je ustaško desničaranje zasmetalo, nego o događaju koji je snimila – i fotografijama i video prilogom – Pixsellova fotografkinja i koji je sastavni dio ponude te agencije čije usluge koristi barem pola tiskanih i elektroničkih medija, što znači da su široko dostupne i ne spadaju u tajni materijal kojeg su se Novosti dokopale.

Kako je Policijska uprava karlovačka par dana prije održavanja koncerta najavila da će snimati skup, poslali smo im nekoliko pitanja da nam odgovore je li bilo postupanja i koliko je osoba privedeno. Nakon tri dana dobili smo odgovor: "Nastavno na Vaš upit obavještavamo Vas da je organizator sukladno Zakonu o javnom okupljanju prijavio skup i organizirao redarsku i zaštitarsku službu dok su policijski službenici Policijske uprave karlovačke upravljali prometom i osiguravali navedeni skup. Vezano uz navedeno, policijski službenici nisu utvrdili prekršaje narušavanja javnog reda i mira niti druge prekršaje iz domene rada policije".

A majice sa ZDS-om? A šalovi sa ZDS-om? A skandiranje ZDS? A junačka desnica u zraku? Ništa niti vidjeli, niti čuli, a bogme ni omirisali.

Ako se već policija pravi gluha, da ne kažemo glupa, pitali smo i Ministarstvo kulture i medija je li barem njih zasmetalo navedeno.

Evo i njihovog odgovora:

"Slijedom Vaših pitanja obavještavamo Vas da su projekti 'Jer svirati se mora 1' i 'Jer svirati se mora 2' osmišljeni za vrijeme trajanja pandemije, dok su na snazi bile protuepidemijske mjere koje su dijelom onemogućavale rad glazbenicima, odnosno održavanje koncerta u punim kapacitetima. Projekti su osmišljeni u suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom, strukovnom udrugom s kojom smo izradili kriterije za raspodjelu sredstva. No samu provedbu natječaja u potpunosti je samostalno obavila Hrvatska glazbena unija koja je sukladno zadanim kriterijima dodjeljivala sredstva. Sredstva pomoći bila su usmjerena isključivo na pokrivanje dokumentiranih tehničkih troškova organizacije koncerata poput najma razglasa, dvorana i drugih prostora, zaštitarske službe itd., te se nisu smjela koristiti za isplatu umjetničkih honorara. Ministarstvo  kulture i medija nije imalo nikakvog utjecaja niti se miješalo u postupak odabira, a mjere su oformljene isključivo kako bi se pomoglo glazbenoj industriji koja je za vrijeme korona krize pretrpjelo gubitke veće od 40%", stoji u odgovoru.

Ako ih već nije briga za širenje povijesnog revizionizma i oživljavanje zločinačke ustaške ideologije, čovjek bi pomislio da ipak moraju poštivati zakone iste one Republike Hrvatske koju zastupaju. Međutim, ništa ni od toga. Oni parcijalno vide, parcijalno čuju, parcijalno mirišu. Dok "Za dom spremni" Karlovcem odzvanja. Evo opet videa koji možete pogledati ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više