Novosti

Politika

Ustaški dernek opet bez intervencije policije

Marko Skejo, kandidat na skorim izborima, slavljenje IX bojne HOS-a začinio je parolom: "Smrt svakoj Jugoslaviji", a član Domovinskog pokreta Marko Miljanić kazao je da Andrej Plenković dovodi četnikušu Anju Šimpragu na grob njegovog oca

Large skejo

Marko Skejo (foto Zvonimir Barišin/PIXSELL)

Okupljanje ratnih veterana u crnim uniformama i zastavama HOS -a s prvim bijelim poljem i pripadajućim ustaškim pozdravom "Za dom spremni" upriličeno je i ove godine u Splitu u povodu 33. obljetnice osnutka 9. bojne HOS-a ”Rafael vitez Boban” nazvane po tom ustaškom zločincu iz Drugog svjetskog rata.

Na skupu, osim polaganja vijenaca za poginule pripadnike te postrojbe koji koincidira s 10. travnjem, osnutkom kvislinške NDH, ratni zapovjednik Marko Skejo i aktualni kandidat na parlamentarnim izborima nastojao se verbalno obračunati s neistomišljenicima pa je zaključio da danas državom upravljaju "kukavice, dezerteri i izdajnici".

Predsjednika Zorana Milanovića nazvao je čudovištem i slučajnim predsjednikom, a bivšeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića "komunističkim pandurom" koji je, kako reče batinao invalide u crkvi svetog Marka i kukavički rušio spomenik HOS-a koji predstavlja oltar za poginule svete HOS-ovce. "Sjetite se tih nedjela kada budete za koji dan glasovali. Birajte između 'Za dom spremni' i 'Za crvenu zvijezdu spremni'. Birajte između Hrvatske i Jugoslavije", deklamirao je notorni Skejo..Davor Matijević, predsjednik SDP-a Split, prije neki dan je na Fejsbuku upozorio da spomenuta "Skejina bojna" nije osnovana 10. travnja, niti je nosila ime Rafael vitez Boban, već je osnovana 21. lipnja 1991. godine pod imenom 9. bojna HOS-a. "Sve što se događa 10. travnja kraj tog spomenika je samo povijesni revizionizam, ali i falsificiranje povijesti same postrojbe", napisao je Matijević, predloživši da se na spomeniku upišu imena 46 poginulih pripadnika IX. bojne HOS-a umjesto da se izvodi performans u čast Marku Skeji.

Najavio je da će takvu ideju Matijević napismeno predložiti i Komisiji za imena ulica, trgova i za spomenike te na splitsko Gradsko vijeće. Na pitanje medija oko navedenog prijedloga Skejo je odgovorio: "Ja mislim da je to jedan antihrvatski element koji je s kradljivcima i ološima došao u Split. Vratit će im se to, vratit će im se na obiteljima, mi ćemo im vratit", kazao je što se moglo prevesti i kao prijetnja za što je Skejo kazao da će oni vratiti preko institucija, odnosno, pravosuđa i policije. "Mi ćemo uvijek biti za dom spremni", poručio je pritom Skejo.

Premda se između Skejinih govorancija moglo čuti i urlanje tog ustaškog pozdrava, ali i vidjeti pokoju ispruženu desnicu u znak pozdrava i relikta zločinačke prošlosti, policija nije našla shodno za prekinuti takav performans, koji je Skejo začinio parolom: "Smrt svakoj Jugoslaviji". Zatim je na red stigao i govor mržnje iz usta Marko Miljanića, člana Domovinskog pokreta i ratnog zapovjednika Škabrnje koji je kazao da "Andrej Plenković dovodi Anju Šimpragu, dovodi četnike na grob mog oca".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više