Novosti

Politika

"Za dom spremni" karlovačkoj županici nije sporan 

Uživala sam na Thompsonovom koncertu na kojem sam bila s djecom, vidjela tamo mnoge branitelje i svi smo afirmativno sudjelovali na koncertu u čast Dana državnosti, kazala je karlovačka županica Martina Furdek-Hajdin, odgovarajući na pitanje vijećnice Možemo! o veličanju fašizma na tom nastupu

Large markan

S koncerta Marka Perkovića Thompsona u Karlovcu (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Nakon što su od ustaške ikonografije i skandiranja pozdrava „Za dom spremni“ na koncertu Marka Perkovića Thompsona, održanom povodom Dana državnosti u Karlovcu, oprali ruke i policija – koja je koncert snimala?! – i Ministarstvo kulture - koje ga je financiralo sa 80.000 kuna preko tvrtke organizatora – sada to čine i lokalne vlasti. Naime, Grad Karlovac i Karlovačka županija bili su pokrovitelji Thompsonovog nastupa pa je vijećnica platforme Možemo! Vlatka Krizmanić na sjednici županijske Skupštine pitala županicu Martinu Furdek-Hajdin zašto se nije ispričala zbog veličanja fašizma i izvikivanja ustaškog pozdrava, prenosi Kaportal.

"Koncert je bio marketinški popraćen i plaćen od strane Karlovačke županije. Stotine tisuća Hrvata su otišli raditi u države gdje je Thompson iz tog razloga zabranjen, a kod nas županica čeka njegov izlazak na pozornicu. Moje je pitanje je li županica podržavateljica Thompsona, fašizma i fašističkog pozdrava", pitala je direktno Krizmanić.

Martina Furdek-Hajdin joj je odgovorila rekavši da se taj dan obilježavao Dan državnosti, Dan hrvatskih branitelja Karlovačke županije i Dan Hrvatske kopnene vojske, te da su cijeli dan imali protokolarne dužnosti, od svete mise do polaganja vijenaca i druženja branitelja na Vunskom polju. Čak je, kaže, stigla u Rakovicu na mjesto tragične avionske nesreće.

"Ne slažem se da su četiri tisuće ljudi koji su bili na koncertu fašisti i da veličamo totalitarne režime, ograđujem se od veličanja svih totalitarnih režima. A moje sudjelovanje? Uživala sam na koncertu na kojem sam bila s djecom, vidjela tamo mnoge branitelje i svi smo afirmativno sudjelovali na koncertu u čast Dana državnosti. S pijetetom i dugom prema svima koji su se žrtvovali u Domovinskom ratu", kazala je županica i dodala je da je tamo bila i policija koja je sve pratila, a ako je nečeg i bilo, da su oni za to zaduženi, donosi Kaportal.

Podsjetimo da su Novosti objavile video snimku s karlovačkog koncerta na kojoj se jasno čuje i vidi kako dio publike pozdravlja vičući "Za dom", a drugi odzdravlja sa "Spremni" i to uz uzdignutu desnicu, kao i da je veliki broj prisutnih imao šalove i majice s ustaškim pozdravom. Također smo pitali Policijsku upravu karlovačku da li su zbog takvog ponašanja podnijeli prijave protiv počinitelja, ali ono što se jasno vidi i čuje na snimci policija nije uspjela uočiti.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više