Novosti

Društvo

Migranti umiru slučajno

Najmanje 23 Afrikanaca umrlo je pod nerazjašnjenim okolnostima kada je skupina od oko dvije tisuće migranata pokušala ući u Melillu, jednu od dvije španjolske enklave u sjevernoj Africi koja je okružena Marokom

Large internacionala  tena

(foto Željko Lukunić/PIXSELL)

Potkraj lipnja najmanje 23 Afrikanaca umrlo je pod nerazjašnjenim okolnostima kada je skupina od oko dvije tisuće migranata pokušala ući u Melillu, jednu od dvije španjolske enklave u sjevernoj Africi koja je okružena Marokom. Human Rights Watch (HRW) zatražio je hitno provođenje neovisne istrage s obzirom na to da su u obrani pogranične ograde, koju su migranti pokušali prijeći, sudjelovali pripadnici marokanske i španjolske policije.

Marokanske vlasti smrti su nazvale nesretnim slučajevima koji su posljedica "stampeda", no Judith Sunderland iz regionalnog HRW-a izjavila je da se "na snimkama i fotografijama vide tijela kako leže u lokvama krvi dok ih pripadnici marokanskih sigurnosnih snaga udaraju, a španjolska Civilna garda napada suzavcem". Na snimkama se vide i deseci migranata nabacani na hrpu, zajedno mrtvi i živi, mnogi od njih s rukama vezanima lisicama.

Španjolski dnevnik El País objavio je da su marokanske vlasti nakon incidenta u gradu Nadoru s marokanske strane granice na brzinu iskopale grobove i zakopale tijela, bez prethodnog provođenja identifikacije, autopsije i istrage, što Marokanska asocijacija za ljudska prava smatra zataškavanjem.

Budući da se radi o jedinoj kopnenoj granici između Afrike i Evropske unije pokušaji prelaska su učestali. Ovog puta od oko dvije tisuće ljudi samo njih 113 uspjelo se dokopati španjolskog teritorija, a ovaj događaj ujedno je i najsmrtonosniji pokušaj prelaska granice ikada.

No organizacije tvrde da je granicu uspjelo prijeći oko 500 ljudi, ali su pripadnici španjolske Civilne garde većinu njih protjerali nazad, a da im nisu omogućili da apliciraju za azil, čime su prekršili međunarodno i evropsko humanitarno pravo. Španjolsko-marokanski model nasilnog odvraćanja migranata ranije su osudile relevantne organizacije, no on je unatoč tome poslužio kao "nacrt za EU pristup migracijama i azilu", piše HRW.

Granica je donedavno bila zatvorena zbog diplomatskog spora između Španjolske i Maroka u vezi stupnja autonomije koji marokanska vlada namjerava dodijeliti bivšoj španjolskoj koloniji Zapadnoj Sahari. Španjolska se vlada ranije zalagala za implementaciju UN-ove rezolucije kojom bi se Zapadnoj Sahari dodijelila puna neovisnost, naprotiv marokanskom prijedlogu o ograničenoj autonomiji. Unatoč masovnim pogibijama, ovaj događaj španjolski socijalistički premijer Pedro Sánchez nazvao je "dobro organiziranim, nasilnim napadom" i "nasrtajem na teritorijalni integritet" Španjolske.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više