Novosti

Kratko & jasno

Mилoрaд Koндић: Привлaчимo млaдe

Mлaдe трeбa упoзнaвaти с дjeлoвaњeм и циљeвимa српскe зajeдницe, кaжe члaн пoдружницe СДФ-a зa срeдишњу Хрвaтску

Large razgovor milorad kondic  %c4%87irilica

Što vas je potaknulo da se uključite u rad Srpskog demokratskog foruma?

Prije sam bio član Omladinske mreže Srba u Hrvatskoj jer su mi se sviđali njezini projekti, ponajprije oni humanitarni i za mlade, pogotovu stoga što sličnih drugdje nije bilo. A kad je Mreža izrasla u SDF, pridružio sam se članstvu jer se i dalje vidim u programima namijenjenima mladima, ali i onima koji se bave tzv. ženskim pitanjima.

Kakvo je ustrojstvo SDF-a, po teritorijalnom ključu ili drugačije?

SDF ima svoje regionalne podružnice. Ja sam član one za središnju Hrvatsku, koja uz Grad Zagreb i Zagrebačku županiju obuhvaća Bjelovarsko- bilogorsku te Koprivničko-križevačku. Podružnice su utemeljene i drugdje, a svaka samostalno planira svoj mjesečni i godišnji raspored aktivnosti. Tako naša za Bjelovarsko-bilogorsku i Koprivničko-križevačku županiju priprema više radnih akcija, a na zagrebačkom smo području orjentiraniji na mlade. Tu nam je prednost što je u Zagrebu Srpska pravoslavna opća gimnazija koju pohađaju i učenici iz drugih dijelova zemlje, pa ih lakše uključujemo u svoje programe.

Kako mlade ljude privući aktivnostima srpske zajednice?

To je još vječno pitanje naših sastanaka i rasprava, pa za sada nema konačnih, nepromjenjivih odgovora i ideja. Smatram da mladima treba ponuditi aktivnosti koje su im bliske, zanimljive pa ih onda kroz njih upoznavati s djelovanjem, organizacijama i ciljevima zajednice, o čemu mnogi od njih premalo znaju. U tom smjeru SDF čini značajan iskorak.

Što mlade najviše obeshrabruje da vam se pridruže?

Mislim da im do sada nuđene aktivnosti nisu bile previše zanimljive. Dok sam bio srednjoškolac, išao sam na Privrednikove tribine posvećene različitim povijesnim temama koje su mi bile zanimljive jer sam znao da želim studirati povijest i geografiju, no jasno mi je da to generalno nije uži predmet interesa većine današnjih učenika i studenata. Drugi su razlozi, pogotovu za one nešto starije, strah od stigmatizacije radi nacionalne pripadnosti, možda i bojazan da će se ostati bez posla. To je zasigurno još uvijek prepreka za aktivnije uključivanje u rad naših organizacija, pa im kroz zanimljive programe treba pokazati da je, primjerice, u redu provoditi slobodno vrijeme u Privrednikovim prostorijama ili uživati u odličnoj atmosferi i društvu na SDF-ovim pub-kvizovima. Sve će ih to uvjeriti da neće biti stigmatizirani ili diskriminirani po bilo kojoj osnovi, a neke ćemo ponukati i na aktivnije pridruživanje organizacijama zajednice poput Foruma ili Prosvjete, koja je istom cilju posvećena preko rada svojih pododbora, ne samo središnjice u Zagrebu.

U SDF-u je iznjedrena ideja da se mladi hrvatski Srbi tješnje povežu sa srpskom omladinom na Kosovu?

Već dugo u SDF-u u djelo provodimo ideju povezivanja mladih regije, pa tako i s kosovskom mladošću. To je nešto što apsolutno podržavamo, pa će i buduće rasprave i planiranja aktivnosti ići u smjeru takvog umrežavanja mladih ljudi naše nacionalnosti. Zašto je to bitno? Zato što svatko od nas ima svoju priču, a razmjena iskustava može samo pomoći da svoj položaj unaprijedimo u svim državama u kojima živimo. Kao i da vidimo kako mladost tih zemalja ostvaruje svoja prava i koliko se ta prava razlikuju od sredine do sredine.

Budući da će uskoro manjinski izbori, kako namjeravate povećati broj mladih na izbornim listama i na biračkim mjestima?

To je pitanje na koje nemamo jednoznačnog odgovora, iako se godinama mučimo s njime. Ponavljam stoga da mlade ponajprije moramo zainteresirati za uključivanje u naše organizacije i udruženja, a onda ih ponukati na aktivnije političko djelovanje, makar samo kao glasače na manjinskim izborima.

Možete li kao odličan student povijesti i geografije komentirati pripremljenost za studij koju ste dobili u zagrebačkom SPOG-u?

Srpska gimnazija mi je dala vrhunske temelje za ono čime se namjeravam baviti. Sve u prosvjeti ovisi o profesorima, a oni povijesti i geografije u toj su ustanovi bili na takvoj razini da tijekom studiranja nikada nisam imao problema, pogotovu kad bih se usporedio s kolegama iz drugih hrvatskih srednjih škola. Da je tomu tako, potvrđuju vrlo dobri rezultati koje SPOG-ovi učenici postižu na državnoj maturi i na školskim natjecanjima u znanju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više