Novosti

Kronika

Устaвни зaкoн и дaљe je нajчвршћa брaнa мaњинских прaвa

Нajвeћи тeрeт у пoглeду прoвoђeњa Устaвнoг зaкoнa чeстo лeжи нa лoкaлнoj сaмoупрaви кoja пoнeкaд збoг влaститих пoлитичких oкoлнoсти нeмa снaгe тo изниjeти нa aдeквaтaн нaчин пa oдaбирe дa сe тимe нe бaви, штo je у кoнaчници лoшe, нaглaсиo je Бoрис Mилoшeвић

Large pozega 1

Okrugli stol u Požegi

U organizaciji Srpskog demokratskog foruma i VSNM-a Požeško-slavonske županije, u Požegi je 21. decembra upriličen okrugli stol povodom 20 godina od donošenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Cilj okruglog stola kojem su prisustvovali brojni manjinski vijećnici i nevladini aktivisti, bio je sagledavanje trenutne situacije oko provođenja manjinske legislative na području županija zapadne Slavonije.

- Najveći teret u pogledu provođenja Ustavnog zakona često leži na lokalnoj samoupravi koja ponekad zbog vlastitih političkih okolnosti nema snage to iznijeti na adekvatan način pa odabire da se time ne bavi, što je u konačnici loše. Osim toga, problem je i spominjanje stečenih prava u zakonu ali bez njihovog definiranja, što ostavlja nedoumice i preširok prostor za tumačenja - rekao je tom prilikom saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević.

- Što se tiče problema primjene manjinskih prava, to nije specifično hrvatska boljka, već je to problem i nekih drugih država. Ali Ustavni zakon i dalje je najčvršća brana manjinskih prava u Hrvatskoj - naglasio je Milošević.

Izvršni direktor SDF-a Jovan Vlaović naglasio je odgovornost predstavnika manjinskih institucija, vlasti te predstavnika jedinica lokalne samouprave oko provođenja Ustavnog zakona, ali i potrebu stalnog inzistiranja da ono što je zakonima osigurano bude provedeno. Barem u područjima u kojima je manjinsko stanovništvo u većini te ima mogućnost donošenja odluka.

- Faktor političke volje je važan u provođenju postojećeg zakonodavstva, pri čemu su važna partnerstva manjinskih vijeća s lokalnim vlastima. Osim poboljšanja društvene klime, nužno je međusobno uvažavanje i pristojno komuniciranje na javnoj razini kojim se šalje poruka javnosti da je različitost dobrodošla pojava u svakoj sredini - naglasio je predsjednik VSNM-a i dožupan Nikola Ivanović. Uz njih trojicu govorili su mirovni aktivist Goran Božičević i drugi predstavnici manjinskih institucija, lokalne, regionalne uprave i nevladinih organizacija.

Ivanović je nakon skupa izjavio da je njegovo održavanje u Požegi bilo nužno i zbog jačanja rada manjinskog aktivizma u tom dijelu županije.

- Mnogi vijećnici iz vijeća koja su bila kasnije osnivana, nisu imali priliku biti na edukacijama koje su svojevremeno bile organizirane i kojih nije bilo zadnjih nekoliko godina, tako da je taj skup za njih bio zanimljivo iskustvo koje će im pomoći u daljnjem radu, rekao je Ivanović.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više