Novosti

Politika

Vijenci za hrvatske i srpske žrtve

Boris Milošević sudjelovat će u srijedu s premijerom Plenkovićem u Koloni sjećanja, a državni tajnik i vukovarski branitelj Zvonko Milas u utorak će s Miloševićem i Miloradom Pupovcem položiti vijenac za stradale građane srpske nacionalnosti te vijenac za hrvatske branitelje i civile ubijene na Ovčari

Large plenkovic pupovac milosevic

Andrej Plenković, Milorad Pupovac i Boris Milosević u Varivodama (foto Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Predstavnici Srpskog narodnog vijeća, zajedno s članovima hrvatske i srpske vlade, u utorak će odati počast vukovarskim žrtvama iz rata devedesetih.

Delegacija, koju će činiti Boris Milošević, potpredsjednik Vlade, Veran Matić, specijalni izaslanik predsjednika Republike Srbije, Zvonko Milas, državni tajnik u Vladi RH, Radojka Mrkšić, članica udruženja "Protiv zaborava" sa sekretarom Veljkom Maksićem i Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, najprije će položiti vijenac u rijeku na obali Dunava za stradale Vukovarčanke i Vukovarce srpske nacionalnosti.

Nakon toga položit će vijenac i na farmi Ovčara, mjestu torture i zločina nad braniteljima i civilima deportiranima iz vukovarske bolnice, te će na kraju komemorativnog programa Pupovac s članovima delegacije za sve žrtve zapaliti svijeće u Sabornoj crkvi sv. Nikole u Vukovaru.

Dolaskom Zvonka Milasa, državnog tajnika Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i rođenog Vukovarca koji je tokom rata bio zapovjednik topništva obrane Vukovara, na polaganje vijenaca žrtvama srpske nacionalnosti, nastavlja se pokušaj hrvatske Vlade za normalizacijom međunacionalnih odnosa 25 godina nakon rata. Milas će odati počast desecima srpskih civilnih žrtava iz razdoblja prije početka opsade grada 1991. godine.  

Zajedničko sudjelovanje predstavnika vlasti i hrvatske i srpske nacionalnosti na komemoracijama za ratne žrtve započelo je ovo ljeto Miloševićevim dolaskom u Knin, prilikom obilježavanja akcije Oluja, a nastavljeno na komemoracijama ubijenim srpskim civilima krajem kolovoza u Gruborima, gdje su sudjelovali potpredsjednik Vlade Tomo Medved i predsjednik države Zoran Milanović, te krajem rujna u Varivodama, gdje je došao premijer Andrej Plenković.

Plenković je, da podsjetimo, izrazio duboko žaljenje i iskrenu sućut zbog ubijenih u tom kraju nakon Oluje, upozoravajući da je nužno da svaka strana preuzme svoj dio odgovornosti za počinjene ratne zločine, bez obzira na nacionalnost žrtava.

Plenković je na tiskovnoj konferenciji ranije u ponedjeljak najavio da će u srijedu u Koloni sjećanja u Vukovaru sudjelovati šestero članova hrvatske Vlade, među kojima će biti i SDDS-ov Boris Milošević. Uz njih dvojicu, u Koloni sjećanja će hodati Medved, ministri obrane Mario Banožić, ministar rada Josip Aladrović i ministrica regionalnog razvoja Nataša Tramišak.

U drugoj koloni, koja će se održati isti dan u Škabrnji, iz Vlade će ići ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministar uprave Ivan Malenica.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više