>

novosti logo

Milostinja javne korporacije

Socijalno osviješteno vodstvo HRT-a ‘izišlo je u susret pretplatnicima’ i u predizborje odbilo povisiti pretplatu za tri kune

Usvajanjem prijedloga glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana da cijena RTV pretplate ostane 80 kuna, Nadzorni odbor te kuće prošlog je tjedna ispod radara javnosti odradio svoju posljednju ovogodišnju sjednicu. Na sjednici se raspravljalo o novootkrivenoj, očito predizbornoj, socijalnoj osviještenosti na Prisavlju, jer je, kako se isticalo, pristojba mogla lako poskupjeti, no ipak nije. Tako je odlučeno na prijedlog ravnatelja Radmana i čelnika radnih jedinica Pristojba i Poslovanje, Damira Tusa i Borisa Sruka.

Prijedlog da cijena RTV pretplate ostane 80 kuna bio je jednoglasno usvojen, iako su HRT-ovci naglasili da je, prema zakonskoj osnovi i na temelju izračuna 1,5 posto prosječne mjesečne neto plaće u Hrvatskoj, pretplata u posljednja tri godine mogla iznositi i do 83 kune. ‘Imajući u vidu socioekonomske okolnosti, kao i činjenicu da su i u 2012. godini postojali uvjeti za povećanje mjesečne pristojbe na 82 kune, prijedlog je da se visina mjesečne pristojbe koja se plaća HRT-u za 2015. godinu utvrdi u iznosu od 80 kuna, uvažavajući činjenicu da je usvojenim Programom restrukturiranja od strane Vlade, Hrvatska radiotelevizija isti i projicirala (80 kuna) za cijelo vrijeme trajanja provođenja programa’, objašnjenje je s Prisavlja. Odustajanjem od mogućeg povišenja, kako je istaknuto, ‘ukupni negativni efekt zadržavanja pristojbe na nivou 80 kuna’ iznosio je oko 120 milijuna kuna, koliko su u posljednje tri godine bili neostvareni, ali zakonski mogući prihodi HRT-a. No bez obzira na moguće povećanje harača za ukupnih 40-ak milijuna kuna u 2015., prijedlog o staroj cijeni pretplate poslan je na odobrenje Vijeću za elektroničke medije.

Na istoj se sjednici raspravljalo i o packi predsjednika Sabora Josipa Leke upućenoj šefu prisavskog NO-a Viktoru Gotovcu (inače suradniku Ive Josipovića s Pravnog fakulteta) zbog toga što je Saboru poslao dva različita izvješća o zakonitosti rada i poslovanja HRT-a u 2013. godini. Uz svađu i opaske da NO HRT-a vodi kao seljačku zadrugu ili vatrogasno društvo, Gotovcu je na sjednici zamjereno i to što je sporne dopise Saboru poslao na svoju ruku, bez znanja i suglasnosti NO-a; prva verzija izvješća usvojena je još u lipnju, dopunjena je u srpnju, a Gotovac je početkom listopada u Sabor poslao oba izvješća. Iako je Sabor zatražio jedno, ‘ispravno’ izvješće, Gotovac je poslao oba, s obrazloženjem za koje je od Nadzornog odbora nastojao dobiti naknadnu suglasnost, ali mu je ona uskraćena. Prema našim izvorima, od Gotovca je bilo zatraženo da povuče oba dopisa, no šef NO-a nije dopustio ni da se o tome izjašnjava. Kako saznajemo, to izvješće na više od 300 stranica otkriva pozadinu mnogih skandala na HRT-u u 2013., uz ostalo i pozadinu samoubojstva Snježane Abdurahmanović, dugogodišnje voditeljice HRT-ova restorana koja je bila izložena mobingu, kao i načina na koji je Željko Rogošić kratkotrajno izabran za glavnog urednika Prvog programa HTV-a. O tom iznimno zanimljivom izvješću saborski zastupnici moći će raspravljati tek iduće godine.

Što se tiče provedbe programa restrukturiranja, vrijedno je istaknuti da se HRT opet zadužuje. Na sjednici NO-a odobreno je podizanje 100 milijuna kuna kredita od Splitske banke: 80 za refinanciranje staroga kredita, a 20 za otpremnine ljudima koji će otići s HRT-a. Ovaj se put iskristalizirao i broj suvišnih na Prisavlju, njih 270; prema najnovijim informacijama, javna televizija na početku iduće godine zapošljavat će 2.970 ljudi, jer će ih tridesetak od 1. siječnja napustiti Prisavlje.

Nakon prethodnog pozitivnog mišljenja Programskog vijeća, Nadzorni odbor konačno je usvojio Program rada i Financijski plan HRT-a za 2015. Posljednjim je predviđeno smanjenje ukupnih plaća sa 470 na 450 milijuna kuna, iako se za vanjske suradnike planira izdvojiti čak 15 milijuna kuna više. Od Radmana je zatraženo dopunsko objašnjenje o povišenju honorara za vanjske suradnike.

1/1