Novosti

Politika

‘Mirai’ zaključio 9. Fantastic Zagreb Film Festival

Tokom 11 dana prikazano je više kultnih filmova, među kojima i ‘Osmi putnik’ Ridleya Scotta iz 1979. i ‘Dina pješčani planet’ Davida Lyncha iz 1984, koji su do zadnjeg mjesta popunili ljetnu pozornicu kina Tuškanac

831p1ydhmg8pq4a6kbpvaj5rsxj

(foto Nikola Madunović)

Deveto izdanje Fantastic Zagreb Film Festivala zaključeno je 7. jula projekcijom fantasy anime ‘Mirai’ u kinu Tuškanac. Iako je bilo predviđeno da završni film bude ‘Goli u sedlu’ na ljetnoj pozornici Tuškanac, od projekcije se odustalo zbog loših vremenskih prilika. Ipak, direktor i osnivač festivala Stjepan Hundić izrazio je zadovoljstvo rezultatima ovogodišnjeg 11-dnevnog izdanja festivala.

- Iako su neke projekcije odložene, vrijeme nas je ove godine ipak poslužilo, pa s velikim zadovoljstvom mogu reći da je 9. Fantastic Zagreb naše najuspješnije izdanje do sada, rekao je Hundić. Osim publici koju čine filmofili, ljubitelji filmske fantastike i žanrovske kinematografije iz Zagreba, ali i domaći i strani turisti, a koja svake godine u sve većem broju dolazi na festival, zahvalio je i sponzorima i suradnicima na podršci, prije svega festivalskim partnerima Gradskom uredu za kulturu, TZ-u Grada Zagreba, HAVC-u i Visokoj školi Aspira Visoko.

Da publika zaslužuje zahvalnost pokazala je i njihova upornost da i pored kiše ostanu na projekciji SF filma ‘Planet nade’ (Prospect), a nakon što kiša je prošla publika je nastavila uživati u filmu. Tokom 11 dana trajanja festivala, prikazano je više kultnih filmova koji ove godine obilježavaju svoje jubileje među kojima i ‘Osmi putnik’ Ridleya Scotta iz 1979. godine i ‘Dina pješčani planet’ Davida Lyncha iz 1984. koji su do zadnjeg mjesta popunili ljetnu pozornicu.

Velik broj gledalaca gladao je osim Planeta nade i avanturistički triler ‘Arctic’, spektakularan švedski space SF ‘Aniara’, dobitnik niza priznanja na festivalima po svijetu, dokumentarni film ‘Alien: porijeklo’ koji govori o tome kako je nastalo remek-djelo Ridleya Scotta, ‘Mirai’. Iznenađujuće velik broj gledalaca došao je i na film ‘Divlja horda’ Sama Peckinpaha što je one starije podsjetilo na vremena kad se u predvečernjim projekcijama išlo gledati vestern-filmove dok taj žanr nije postao zapostavljan u odnosu na neke druge.

S obzirom na prikazivanje na otvorenom, ovaj festival je jedini dog friendly festival u Hrvatskoj, pa su svi koji su došli u društvu svojih ljubimaca mogli besplatno uživati u filmu. Nažalost, neki filmovi čije su projekcije odložene neće moći biti naknadno prikazani.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više