Novosti

Kultura

Mia Pećina: Samo da je vedrog neba

Pored mlađe publike koju privlačimo s novim naslovima, na Fantastic Zagreb film festivalu prikazujemo i kultne klasike. Pripadnici starije generacije vole pogledati filmove koje nisu vidjeli na velikom ekranu

4932785xsn75bs8zxpltbybuy7l

Od 30. juna do 9. jula u Zagrebu se održava šesto izdanje Fantastic Zagreb film festivala. Tokom tog perioda bit će prikazana 24 dugometražna filma iz žanra horora, SF-a, trilera i fantazije, od kojih su mnogi stekli kultni status, kao i 17 kratkih filmova. O festivalu, filmovima i očekivanjima razgovarali smo s Miom Pećinom, direktoricom i suosnivačicom festivala.

Što nas novog očekuje u ovogodišnjem izdanju festivala?

Svaki put pokušavamo napraviti bolji program, a sve ovisi o tome kakvi se filmovi proizvedu unutar tih godinu-dvije. Smatramo da ove godine imamo najbolji program do sada. Uz novije filmove imamo i program ‘Sretan rođendan’ na kojem se prikazuju kultni klasici, kao i nekoliko filmova čuvenog režisera Hayaoa Miyazakia povodom njegovog 75. rođendana. Ove godine festival se uz našu tradicionalnu pozornicu na Tuškancu održava i na dvije nove lokacije, u Zagrebačkom plesnom centru i Swanky Mint hostelu. Okrenuli smo se i najmlađoj publici pripremivši ‘Dječji vikend’ 2. i 3. srpnja, koji uz besplatni ulaz uključuje znanstvene radionice i predstavu sa znanstvenim eksperimentima. Besplatan ulaz bit će i na dvije večeri projekcija kratkih filmova u Swanky Mint hostelu, a svakodnevno će se ispod ljetne pozornice Tuškanac od 17 sati nadalje održavati ‘Pop up fantastic garden’ program. Posljednje dvije večeri rezervirane su za projekcije na Medvedgradu, a festival ćemo zatvoriti SF klasikom ‘Zabranjeni planet’ koji je snimljen prije 60 godina.

Koja su vaša očekivanja?

Da u tih deset dana bude vedro nebo i suho vrijeme, jer se većina filmova prikazuje na otvorenom. Nadam se i da će se publici svidjeti program te da će doći u većem broju nego prošle godine kad ih je ukupno bilo oko 8.000. Tim brojem smo zadovoljni jer smo mladi festival, nama je ovo tek šesta godina i kad gledamo našu posjećenost u odnosu na neke velike festivale, jako brzo rastemo.

Tko čini publiku FZFF-a?

Imamo dosta široku publiku, a novim naslovima nastojimo privući mladu generaciju. Kad gledamo kino posjećenost, onda su žanrovski filmovi, odnosno holivudski blockbusteri, oni koji donose najviše novaca. Ali mi prikazujemo i filmove Azije, Južne Amerike… Važno nam je da mlađu publiku naviknemo na naš festival, ali prikazujemo i kultne klasike jer se starije generacije vole podsjetiti i pogledati filmove koje nikad prije nisu vidjeli na velikom ekranu. Od kultnih klasika koje prikazujemo 90 posto njih nikad nije prikazano u kinima u Hrvatskoj. Klasici su jedan od najposjećenijih programa.

Kakva je regionalna ponuda filmova?

Ove godine imamo film ‘Procjep’, srpsko-slovensko-južnokorejske produkcije, a imamo i horor film ‘Idila’ koji je nastao u slovenskoj produkciji. Vidimo da se tržište budi u smjeru proizvodnje trilera i filmova s duhovima i vanzemaljcima žanrova pa se nadamo da smo s festivalom imali bar mali udio u guranju tog žanra. Pogotovo što smo lani krenuli s prvim evropskim žanrovskim forumom koji pokriva cijelu regiju, a radimo ga u suradnji s Black night festivalom iz Tallina koji je festival A kategorije, Imagine festivalom iz Amsterdama i pariškom producentskom kućom Screen Division. U naša četiri grada trebali bi održavati radionice gdje bi ljudi svoje ideje razvili od početka do kraja dok ne nađu producenta ili distributera. Lani je forum imao odličan odaziv i sada ga radimo ponovo. Na njemu imamo mogućnosti predstaviti projekte u nastajanju iz Srbije, Slovenije, Bosne i šire regije te ih povezati s ekipom koja bi mogla pomoći oko scenarija, produkcije ili distribucije.

Postoji li šansa da se neki od filmova kasnije prikažu i u kinima?

Mogu reći da je šansa 30:70 Nastojimo prikazati filmove koji su unikatni za festivalsku publiku, a među njima ima i onih koji će vrlo vjerojatno ići u kina. Odluka je na distributeru. Nama je teško dobiti sve što smo zacrtali. Kao što sam rekla, naš budžet nije budžet Pule, Animafesta, ZFF-a ili Motovuna, pa smo ograničeni iznosima. Ako distributeru ponudimo 300 ili 400 eura, a netko 1.000, onda znate koji će film biti prikazan. Fenomenalan film ‘Ex machina’, koji smo prikazali lani, na kraju nije bio u kinima, pa je zato, ali i zbog odličnih kritika, za njega vladao veliki interes. Prodano je puno karata, ali je projekcija na kraju odgođena zbog kiše. Zato sam i rekla da nam je vedro nebo jedno od najvećih očekivanja, iako ćemo u slučaju kiše bar neke od filmova naknadno prikazati u Plesnom centru.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više