Novosti

Kultura

U četvrtak počinje 9. Fantastic Zagreb Film Festival

Na ovogodišnjem izdanju festivala na ljetnoj pozornici i u kinu Tuškanac prikazat će se ukupno 18 filmova svrstanih u pet programa

Qqbncwbe5qsbichnu3toyqu430d

Festival se otvara filmom Arctic Joea Penne, a zatvara s Goli u sedlu Dennisa Hoppera (foto Fantastic Zagreb Film Festival)

I na ovom, devetom po redu izdanju Fantastic Zagreb Film Festivala (FZFF), koji će se održati od 27. juna do 7. jula, očekuje nas obilje dobrih filmova, najavio je direktor festivala Stjepan Hundić na konferenciji za medije održanoj u ponedjeljak u kinu Tuškanac.

Ovogodišnje izdanje s 18 ukupno filmova u pet programa održat će se na ljetnoj pozornici Tuškanac i u kinu Tuškanac.

– Projekcije na ljetnoj pozornici počinju u 21.30, dok će projekcije u kinu počinjati u 19 sati. Ove godine neće biti po dvije projekcije na ljetnoj pozornici, a nadamo se i lijepom vremenu da filmove ne prekidamo i selimo u kino, rekao je Hundić, ističući da je bilo planirano da se dio njih prikaže u kinu Europa, što iz poznatih razloga nije moguće. Isto tako neće biti projekcija na Medvedgradu zbog predstojeće restauracije.

Naglasio je bogati ovogodišnji program Fantastic retro namijenjen, između ostalih, i mlađim gledaocima koji su slabije upoznati s remek-djelima nastalim prije 40, 50 ili 60 godina, kao što su Divlja horda, Dr. Strangelove ili: Kako sam naučio ne brinuti i zavolio bombu, Terminator, Dina - pješčani planet, Ratnici podzemlja, Alien 4K i Goli u sedlu. Uz Aliena, bit će prikazan i dokumentarni film koji govori o njegovom nastanku.

- Festival otvaramo filmom Arctic Joea Penne, a zatvaramo s Goli u sedlu Denisa Hoppera, rekao je Hundić i dodao da je među filmovima velik broj onih koji su na festivalima osvojili brojne nagrade i priznanja.

Kao popratni program naveo je Evropski žanrovski forum namijenjen stručnjacima i profesionalcima, a ne za širu publiku. - Ove godine neće biti atraktivnih gostiju kao što je lani bila bivša porno zvijezda i aktivistica Džesika Stojadinović Stoya. Jedini gosti bit će sudionici žanrovskog foruma, rekao je Hundić.

Na pitanje novinara Novosti o filmu Ruben Brandt, kolekcionara Milorada Krstića koji je nedavno dobio Grand prix na nedavnom Animafestu, Hundić je rekao da je film izabrao još u februaru i da je kasnije saznao da će biti i na Animafestu. – Film je kvalitetan i dobro je da se prikazuje na oba festivala jer svaki festival ima svoju publiku i nitko ne može odgledati sve filmove, rekao je direktor FZFF-a.

Naglasio je i dobru podršku gradskih i državnih institucija. – Mi se ne možemo žaliti na budžet, dok je festival u svom sadašnjem obliku i obimu. Kao organizatori jednog od festivala, imamo slatku brigu jer se u Zagrebu održava niz festivala od kojih svaki dobiva podršku, rekao je Hundić.

Maja Jurić Ivoš, direktorica Centra za kulturu i film August Cesarec, koji upravlja ljetnom pozornicom, navela je da će biti otvorena od početka juna i da će cijelo ljeto do 8. septembra biti prikazivani brojni programi.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više