Novosti

Kronika

Mnogo više od igre

Nakon prijateljske utakmice u Vukovaru, saradnja dve manjinske zajednice - Hrvata iz Vojvodine i Srba iz Hrvatske - nastavlja se zajedničkim putovanjem na manjinski Euro

Prijateljska fudbalska utakmica koju su u Vukovaru odigrale reprezentacije Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji, uoči zajedničkog odlaska u Italiju na Evropsko fudbalsko prvenstvo autohtonih nacionalnih manjina, bila je više od sporta. Igrači, treneri i svi koji su se uključili u organizaciju ove utakmice i odlaska na Europeadu, svojim primerom su pokazali kako se razvijaju i neguju međunacionalna tolerancija i pomirenje. Utakmica u Vukovaru je tek početak saradnje jer će dve reprezentacije u Južni Tirol, gde će se od 18. do 26. juna održati treća Europeada, putovati istim autobusom i biti smeštene u istom hotelu.

- Svi dobro znamo da sport povezuje ljude. Najbolje je kroz sport da se ti odnosi izravnaju. Mnogo je vremena prošlo od stvari koje treba ostaviti po strani i mislim da je sada pravi trenutak za to - kaže Bojan Ušumović, kapiten reprezentacije Hrvata iz Srbije.

- Druženje je potrebno radi napretka u odnosima nacionalnih manjina - slaže se Aleksandar Glamočak, kapiten reprezentacije Srba u Hrvatskoj kojeg ipak više brine kako će njegova ekipa odigrati prvenstvo na kojem prvi put učestvuje.

- Idemo da vidimo kako je to i da steknemo iskustvo. Ovo je i naš prvi susret. Momke sam upoznao pre sat vremena - kaže Aleksandar. Naime, selektor Zoran Čugalj iz Vukovara za reprezentaciju je odabrao igrače iz svih krajeva Hrvatske. Zbog udaljenosti i malo vremena nisu imali prilike da se susretnu i odrade bar nekoliko treninga.

Ne treba se sakrivati, treba se kao nacionalna manjina pokazati, poručuje Marinko Poljaković, selektor reprezentacije Hrvata iz Srbije

- Ovo je njihovo prvo okupljanje. Ne znaju jedni drugima ni imena. Malo su pod utiskom događaja i uplašeni pa treba vremena da se oslobode - kaže Čugalj. U Italiju će putovati dvadeset igrača, deset iz Vukovara i okoline, a još deset s područja Korduna, Banije, Like, Gorskog Kotara, Dalmacije i Istre, te dva člana stručnog tima. Poziv selektora dobilo je i više igrača, ali su neki odustali.

- Petorica nisu mogla dobiti slobodne dane na poslu, dok su dvojica odustali zbog straha da ne bi imali problema u svojim sredinama jer i toga još uvek ima - objašnjava Čugalj. Za razliku od Srba iz Hrvatske, Hrvati u Srbiji svoju reprezentaciju imaju već deset godina i po rezultatima su u samom vrhu. Na Europeadi 2008. godine u Švajcarskoj osvojili su drugo, a pre četiri godine u Nemačkoj, treće mesto.

- Mi smo prešli taj put, znamo šta je početak koji je i nama bio težak. U ovom trenutku bitan je broj, a reprezentacija Srba ima dve raspoložive ekipe. To je najvažnije, a kvalitet će doći kasnije. Ne treba se sakrivati, treba se kao nacionalna manjina pokazati - poručuje Marinko Poljaković, selektor reprezentacije Hrvata iz Srbije.

- Nekako smo priželjkivali da i Srbi u Hrvatskoj naprave reprezentaciju pa da možemo igrati. Mislim da će se igrači sada slobodnije izjašnjavati i dolaziti u naše selekcije. Drago nam je što putujemo zajedno. Biće to jedno dobro druženje, upoznavanje i uzajamno bodrenje - kaže Poljaković čiji su igrači većinom iz Subotice i okoline.

Dve reprezentacije primili su u gradskoj upravi Vukovara predstavnici Grada i Vukovarsko-sremske županije. Prijateljsku utakmicu koja je na igralištu FK ‘Vuteks-Sloge’, kako to i dolikuje, započela intoniranjem državnih himni ‘Lijepa naša’ i ‘Bože pravde’, pratili su politički predstavnici dve manjinske zajednice.

- Ovo je veliki doprinos ne samo jednih drugima, već istovremeno pokazatelj državnim politikama kako stvari mogu izgledati drugačije od onog kako znaju izgledati - rekao je Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća koje se na inicijativu NK ‘Petrova Gora’ iz Vojnića prihvatilo formiranja reprezentacije Srba iz Hrvatske, pokroviteljstva i organizacije odlaska na Europeadu. Pupovac je istakao korektan i partnerski odnos Hrvatskog nogometnog saveza Hrvatske i Fudbalskog saveza Srbije.

- Zadovoljni smo podrškom koju smo dobili s te strane. Takođe smo zadovoljni što su neki ljudi u Srbiji koji nisu političari i nisu deo državnih struktura već poslovni ljudi, razumeli smisao naše inicijative i osigurali sredstva za ovo putovanje - rekao je Pupovac ne želeći otkriti o kome se radi.

- Ovom gestom pokazujemo da itekako imamo potrebu da sarađujemo sa srpskom zajednicom u Hrvatskoj. Želimo dati doprinos kad je u pitanju relaksiranje hrvatsko-srpskih odnosa, ali i da tu vrstu naše saradnje prate i odnosi između dve države - rekao je Tomislav Žigmanov, predsednik Demokratske zajednice Hrvata iz Vojvodine (DSHV).

- Sama činjenica da je došlo do ovog susreta dobitak je za sve. Svedoci smo da su animoziteti prema manjinskim zajednicama povećani, ali mi sportisti se ne mirimo s tim. Sport je najbolji način da se ti animoziteti umanje. Ovo je prilika da pokažemo onima koji misle drugačije da mi možemo skupa - smatra Petar Kuntić, bivši predsednik DSHV-a i član mešovite međuvladine komisije koja prati sporazum o zaštiti Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji.

Iako je rezultat utakmice u priči sa ovakvom porukom nebitan, spomenimo da su Hrvati iz Srbije pobedili sa 4:0. Golove su postigli Nenad Skenderović, Bojan Ušumović, Nenad Vukoičić i Slaviša Stipančević.

Europeada se u organizaciji Federalne unije evropskih manjina (FUEN) održava svake četiri godine. Ove godine će nastupiti čak 24 ekipe, u šest grupa po četiri tima. Reprezentacija Srba iz Hrvatske nalazi se u grupi s Nemcima iz Rusije, Nemcima iz Mađarske i Cimbrima iz Italije, dok će Hrvati iz Srbije igrati s nacionalnim manjinama iz Švajcarske i Estonije te Romima iz Mađarske. Hrvati iz Srbije, sudeći po dosadašnjem uspehu, ove godine pucaju na sam vrh. Nema sumnje da će ih u tome bodriti njihovi prijatelji, Srbi iz Hrvatske, osim ako se kojim slučajem ne nađu u finalu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više